Milletvekili Çankırı açıkladı: Çeşme Sakızından sonra sırada Limon ve Anason var!

Milletvekili Çankırı açıkladı: Çeşme Sakızından sonra sırada Limon ve Anason var!

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı coğrafi işaret tescil belgesi alan Çeşme sakızıyla bugün dışa bağımlılıkta bir kalemin daha eksildiğini vurguladı. Çankırı, sırada Çeşme anasonu ve limonunun olduğunu belirtti.

Dünyada yalnızca Türkiye’de Çeşme’de ve Yunanistan’da Sakız Adası’nda yetişen damla sakızının gıda, sağlık ve kozmetik alanı başta olmak üzere 360 çeşit üründe kullanılması, Türk yetkililerini harekete geçirdi. 2020 yılında ilk hasadı gerçekleşen Çeşme damla sakızının sınırları aşan eşsiz serüveni, bugün coğrafi tescil belgesiyle taçlandı.

whatsapp-gorsel-2024-05-06-saat-13-16-36-1c25a2ec.jpg

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı da konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada sırada iki ürünün daha olduğunu belirterek şunları söyledi:

“2011 yılından bu yana sakız ağacı fidanları üretiminde Çeşme’de başta ilçe tarım müdürlüğümüz olmak üzere kadın kooperatiflerimizle yakın temasta çalıştık. Yunanistan bu alanda Dünya pazarını karşılayan tek adres idi. Türkiye olarak 10 ton civarında damla sakızı ithal ediyorduk. Ancak İzmir çok bereketli ve verimli bir kent. Bunun adresinin de Çeşme olduğunu bildiğimiz için kolları sıvadık. Başta ilçe tarım müdürlüğümüz olmak üzere üretici kadın kooperatiflerimiz ve bu alanda emek veren herkesle ‘doğru yöntemi nasıl uygularız?’ düşüncesi ile yola çıktık. Toprak da bize karşı vefasını gösterdi. Çünkü bu iş gönül işi olmuştu ve ilk hasadımızı bundan dört yıl önce gerçekleştirdik. Bugün Türkiye’nin dışa bağımlılığını azalttığımız çeşitli kalemlerde birini daha gururla yaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da her daim dile getirdiği gibi yerli ve milli vurgusuyla dünyaya kimliğimizi açıklamaya devam edeceğiz. Sırada Çeşme anasonu ve limonu var. Gerekli prosedürlerin tamamlandığı vakit gururumuz ikiye katlanacaktır.”

whatsapp-gorsel-2024-05-06-saat-13-16-36-ef5341d1.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.