112 Ambulansları Hasta Nakil Ambulansı Değildir!!!

112 Ambulansları Hasta Nakil Ambulansı Değildir!!!

112 Ambulansları, Hayati risk taşıyan acil vakalar için kullanılmalıdır.

 

Sağlık Bakanlığının ruhsatlandırdığı, Bakanlığın denetimine tabi olan özel sağlık kuruluşları, bazı belediyeler, bazı büyük fabrikalarda bulunan özel ambulanslar sudan sebeplerle (araç bozuk, tekeri patlak vb.) kullanılmamaktadır.

Başta 9 Eylül üniversitesi Tıp fakültesi hastanesi olmak üzere, üniversite hastaneleri, Eğitim Araştırma hastaneleri, Devlet Hastanelerinin ve özel hastanelerin ölüm riski taşımayan yani acil olmayan hastaların hasta nakillerinin de, görevi acil vakalara müdahale etmek olan  112 Ambulanslarına yüklenmesi 112 ambulanslarını asli görevlerini yapmaktan uzaklaştırmaktadır. Hasta nakline giden ambulansların bölgeleri boş kalmakta, acil vakaya yetişmesi gereken ambulansın hasta naklinde olmasından dolayı boş kalan bölgeye başka bölgenin ambulansı daha geç zamanda ulaşarak zaman kaybı yaşanmakta ve ölüm riski taşıyan hastanın veya yaralının hayatı tehlikeye atılmaktadır.

Garip ve çelişkili olan ise,bu yanlışın bizzat Sağlık Bakanlığının 24 haziran 2010 Tarihinde yayınlamış olduğu 2010/46 sayılı genelge ile yapılmakta olmasıdır. İlgili genelgede “…BAŞKA BİR HASTANEYE SEVKİNİZ GEREKTİĞİNDE; NAKLİNİZ, HASTANEMİZİN ORGANİZASYONU VE 112 AMBULANSLARIMIZLA GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR” denilmektedir.

Bu da göstermektedir ki Sağlık Bakanlığı 112 ambulanslarını siyasi rant olarak kullanma çabası içerisine girmiştir.112 Ambulanslarının görevi hayati risk taşıyan vakalara müdahale etmektir. İlgili genelge ile ambulanslarımız vatandaşlarımıza adeta dolmuş, taksi hizmeti vermektedir.Kırmızı şeritli bir ambulansın bölgesini terk ederek iller arası ilaç götürmesi ve görevdeki ambulansın görev yerini terk ederek civar illere hasta nakli yapmasının akılla mantıkla izah edilebilir bir yanı yoktur.

Unutmayınız ki harcanan her kuruşta 75 milyon vatandaşın hakkı vardır.

İzmir deki ambulanslarımız 2016 yılında yaklaşık 316.000 vakaya gitmiş, bu sayısının 80.000’i hasta nakli olarak yapılmış, yoğunluk ise ilçe devlet hastanelerinden merkeze, özel hastaneler arasında, üniversite hastanelerinden özel hastanelere, İzmir’den İstanbul’a, Bursa’ya, Batman’a kısaca Türkiye’nin her bir köşesine hasta nakilleri yapılmıştır.Vatandaşlarımızın rahatsızlığı hayati risk taşıyorsa elbette devletin hizmet vermesi gerekmektedir. Ancak; gördüklerimiz ve yaşadıklarımız bize göstermektedir ki, devletin ambulansları, onun tanıdığı, bunun yakını şeklinde amacı dışında kullanılmaktadır.Asli görevi acil vakalara müdahale etmek olan 112 Ambulanslarımızın hasta nakil ambulansı olarak kullanılması ve Ege bölgesinin en büyük hastaneleri olan Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi hastanelerinin ambulanslarının olmaması kabul edilebilir bir durum değildir. İlimizde Sağlık Bakanlığına bağlı toplamda 88 Adet 112 Ambulansı bulunmakta olup 3 Milyonluk İzmir nüfusuna hizmet vermektedir. Pek çok şiddet, taciz, hakaret, küfür gibi, zor şartlar altında hizmet veren, bazı günlerde istasyona dahi girmeden çalışan, BİMER ve SABİM şikayet hatlarına yapılan şikayetlerle iş motivasyonu bozulan çalışanlarımızın iş yükü her geçen gün artmaktadır.İlimizde Sağlık Bakanlığına bağlı 88 adet 112 ambulansımıza karşılık, özel sağlık kuruluşlarının, belediyelerin, bazı büyük fabrikaların bünyesinde bulunan toplamda 93 adet özel ambulansın kullanılmaması üzücü ve düşündürücüdür. Nasıl olsa Sağlık Bakanlığının 112 ambulansları acil yada acil olmayan, tüm vakalara müdahale ediyor mantığıyla devlet imkanlarının bu kadar çar-çur edilmesi vicdansızlıktır.Belediyeler ve özel kurumların elinde bulunan ambulanslar Sağlık Bakanlığı tarafından usulüne uygun bir şekilde denetlenerek aktif hale getirilmeli, özel ambulanslarda kriterler yeniden belirlenmeli, yerine göre yetkinin 112 Komuta kontrol merkezlerine, yani İl Sağlık Müdürlüklerine verilmeli, görevini yerine getirmeyen kurum ve kuruluşlara gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır.

Personelden tasarruf, yakıttan tasarruf, tıbbi malzemeden tasarruf gerekçeleriyle sahaya çıkarılmayan özel ambulansların bir an önce sisteme dahil edilmesi gerekmektedir.

Özel ambulans bulundurma şartları, kullanım şekilleri, bakanlığın yaptırımlarının çerçevesinin de somut olarak yeniden belirlenmesinde yarar vardır. Belediye özel kurum ve kuruluşlara ait pek çok ambulans adeta çürümeye terk edilmiştir

Bu konuda Sağlık Bakanlığına göreve, özel ambulansı olan ve olmayan kurum ve kuruluşlara sorumluluklarına yerine getirmeye davet ediyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.