1950 DÜNYA KUPASI

Değerli Okurlar;

Geçtiğimiz hafta, futbolseverlerin sabırsızlıkla beklediği bir ‘Dünya Kupası’ dönemi daha başlamış oldu. Ülkemiz sathında her dönemde büyük bir ilgi gösterilen futbol mecrâsında, dünya çapında da son derece iddiâlı olduğumuz dönemler yaşanmıştır. Bu anlamda, özellikle 2002 yılının hâfızalarımızda ayrı bir önemle yer aldığını söylemek mümkündür.

Diğer yandan, yakın târihimiz içerisinde yer alan ve yine oldukça başarılı olduğumuz bir dönem olmasına rağmen, Dünya Kupası’na katılamadığımız 1950 yılı ise; buruk bir anı olarak mâzîde yer almaktadır. Güncel atmosfere uyum sağlayarak, bellekleri tâzelemek adına ilgili döneme biraz ışık tutmak istiyorum…  

C:\Users\Sefa\Desktop\czc_2668.jpg

 

12 Yıl Zorunlu Ara Verilen Dünya Kupası

 

Fransa’da düzenlenen ‘1938 Dünya Kupası’nın ardından patlak veren II. Dünya Savaşı nedeniyle organizasyona tam 12 yıl ara verilmişti. Bir sonraki organizasyonun ise Adolf Hitler’in Nazi öncülüğündeki yıkımından sonra, ilk kez 1950 yılında Brezilya’da düzenlenmesi kararlaştırıldı. Evindeki organizasyonda, şampiyonluğu kimseye kaptırmaya niyetli olmayan Brezilya, 200 bin kişilik ‘Maracana Stadı’nı inşâ etti. Dünyanın en büyük stadında, ‘ilk Dünya Kupası şampiyonluğunu’ yaşamayı planlayan Brezilya’nın bu umutlarına, Uruguay son vermişti!

C:\Users\Sefa\Desktop\ggg_1287.jpg

 

Türkiye, Hak Kazandığı Hâlde Organizasyona Katılmadı

 

Türkiye, ‘1950 Dünya Kupası’nda iki rakiple eşleşmişti. Biri Suriye, diğeri ise savaştan yeni çıkmış olan Avusturya’ydı. Savaş sonrası toparlanamadığı için ön eşleşme grubundan çekilme kararı almıştı… 1950 Dünya Kupası finaline gitmek için Suriye’yle oynayan Türkiye, maçı 7-0 kazandı. Kupaya gitme hakkı kazanmışken, hükûmetten olumsuz bir yanıt geldi. O dönem, ‘Futbol Fedarasyonu’na gerekli ödenek çıkarılmadığı için kupaya gidilememişti.

Brezilya’da düzenlenen Dünya Kupası’na 13 ülke katılmıştı. Şampiyonada Avrupa’dan İngiltere, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Yugoslavya, Kuzey ve Orta Amerika’dan Meksika ile ABD, Güney Amerika’dan ise Brezilya, Bolivya, Şili, Paraguay ve Uruguay yer almıştı.

Türkiye, ilk kez 1954 yılında İsviçre’de düzenlenen Dünya Kupası’na katılma başarısı gösterdi. Almanya’nın ilk kez Dünya Kupası’nı kazandığı ve finalde Macaristan’ı 3-2 yendiği Dünya Kupası da bu târihteydi. Ayrıca bu târih, tüm dünya kupaları içinde, maç başına en çok gol atılan kupa olma özelliği de taşıyor.

C:\Users\Sefa\Desktop\fsffsfsf_7652.jpg

Türkiye, B grubunda mücâdele etmiş ve ilk maçında Batı Almanya’ya 4-1 yenilirken; ikinci maçında Güney Kore’yi 7-0 yenmişti. Grubu 2. ve 3. bitiren Türkiye ile Almanya, bir baraj maçı yaptı ve Almanya bu maçı 7-2 kazanarak Türkiye’yi eledi.

  Esen kalın…

 

SEFA YAPICIOĞLU


 

Önceki ve Sonraki Yazılar