2022 İl Mavi Bayrak Töreni, Aliağa'da gerçekleşecek

2022 İl Mavi Bayrak Töreni, Aliağa'da gerçekleşecek

İlk defa mavi bayrak ödülü almaya hak kazanan Aliağa Polis Plajı’na, 17 Haziran Cuma günü 14.30’da yapılacak İl Mavi Bayrak Töreniyle mavi bayrak ödülü verilecek.

İzmir Valiliği himayesinde, Aliağa Belediyesi ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı ev sahipliğinde, İlk defa mavi bayrak ödülü almaya hak kazanan Aliağa Polis Plajı’na, 17 Haziran Cuma günü 14.30’da yapılacak İl Mavi Bayrak Töreniyle mavi bayrak ödülü verilecek. Pandemi nedeniyle yaşanan olumsuzluklara rağmen İzmir, sahip olduğu 66 mavi bayraklı plaj sayısını korumuş ve Türkiye’de bu alanda Antalya ve Muğla’nın ardından 3. sırada yer almıştır.

İzmir Valiliği, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, İzmir İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ile Türkiye Çevre Eğitim Vakfı bünyesinde kurulan İzmir Mavi Bayrak Komisyonu çalışmalarını başarılı bir biçimde yürütmektedir. Aynı zamanda Türkiye’de ilk defa İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Mavi Bayrak Birimi” kurularak programın ilimizde yürütülmesine katkı sağlanmıştır.

Ülkemizde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen Mavi Bayrak Programı, uluslararası alanda Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE koordinasyonunda 50 ülkede uygulanıyor. Türkiye sahip olduğu 531 mavi bayrak ödüllü plaj sayısı ile dünya 3.’sü konumunda bulunurken, ilk sırada İspanya, ikinci sırada Yunanistan yer alıyor. Bu yıl ülkemizin 531 plajında, 24 marinada, 5 bireysel yatta ve 15 turizm teknesinde mavi bayrak dalgalanacağı bildirildi.

aliaga-polis-plaji-1326-ad.jpg

Dünyada en çok bilinen eko-etiketlerden birisi olan mavi bayrak çalışmaları, 1993 yılında Turizm Bakanlığı öncülüğünde “mavi bayrak programının yürütülmesi amacıyla” Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın kurulmasıyla başlamış olup günümüzde; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda başarıyla uygulanmaktadır.

Çevrenin ve halk sağlığının korunmasına yönelik kriterleri barındıran, dünyada halk nezdinde en çok bilinen ve güvenilen eko-etiketi olan mavi bayrak, hem halkın sağlıklı ve güvenli biçimde sahillerden faydalanabilmesine hem de sürdürülebilir çevre bilincinin gelişmesine katkı sunmaktadır.  Çevre, sağlık, güvenlik ve hijyen koşullarının en üst seviyede tutulduğu mavi bayraklı plajlarda yüzme suyunun mikrobiyolojik olarak kontrol edilmesi, plaj ve donanımlarının temizliği, can güvenliği ve çevre yönetimine dair pek çok kriteri barındırması, tüm bu kriterlerin denetim altında tutulması, uluslararası turizm camiası için önemli güvence alanları sağlamaktadır.

Mavi bayraklı plajlar 33, marinalar 38, turizm tekneleri 51 ve bireysel yatlar 4 kriter ile 16 davranış kuralını içerir. Plajlarda sezon içerisinde 15 gün ara ile yüzme suyu analizlerinin yapılması, atık su arıtma tesislerinin uygunluğu, hassas doğal alanların korunması, cankurtaran ve ilk yardım malzemeleri bulundurulması, acil durum planı, engelli olanakları, atıkların ayrıştırılması, çevre eğitimi ve bilgilendirme zorunlu kriterlerden bazılarıdır.  Marinalar ve turizm tekneleri için ayrıca kurumsal sosyal sorumluluk, halkın katılımı ve eğitimi de istenmektedir.

PROGRAM BİLGİLERİ

Program: İl Mavi Bayrak Töreni

Tarih: 17 Haziran 2022, Cuma

Saat: 14.30

Yer: Aliağa Polis Plajı, Yalı, Aliağa / İzmir

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.