2M TÜKETİMİNE DİKKAT!

 

Makarna ve mayalı besinleri hayatınızdan komple çıkarmanıza gerek yok. Tükettiğiniz miktarı azaltmanız yeterli. Yani kontrolü elden bırakmayın!

Makarna: Marketlerde satılan makarnaların birçoğu beyaz undan üretilmiştir. İşlem görmüş, rafine edilmiş veya beyazlatma işlemi buğdayın vitamin içeriğinin %68, mineral içeriğini ise %92 ye kadar azaltır. Beyaz un içinde lif , vitamin ve mineral oranları çok düşüktür. Yani beyaz undan yapılan bir makarnayı besleyici gözüyle bakıyorsanız, bence bir kez daha bakın-düşünün-araştırın. Bu makarnaların içerisinde organik olmayan demir vardır. organik olmayan demir vitaminlerin emilmesinde engel teşkil eder. Örneğin haftanın üç günü beyaz makarna tüketiminiz varsa bu tüketimi bir güne çekmeyi deneyin. Bana göre beyaz makarna yerine tam tahıl unundan yapılmış makarnaları tercih ediniz. Tabi ki her şey ölçüsü kadar olmalıdır.




 

Maya: Raf ömrü ve işlenmiş besinlerin hemen hemen hepsinde lezzetlerini arttırmak için maya kullanılır. Eğer yediğiniz besin olduğundan daha hacimli ise ve yeseniz de doygunluk hissine kavuşamıyorsanız içerisinde mutlaka maya vardır.

Ürünlerin etiketlerinde otolize maya proteini, maya ekstresi, hidrolize bitkisel protein, maya veya bira mayası gibi isimler yazabilir. İlk yapmanız gereken, paketli ürün almadan önce mutlaka etiketini okumanız gerekir.

Fermente besinler sirke, soya sosu, peynir ve alkollü içecekler şarap -bira diğer maya kaynaklarıdır.

Mayalı besinler sadece hassasiyeti olan bireylerde sorun yaratır. Hassasiyeti olan bireyler maya içeren besinleri kontrol altına alırsa alerji, sistit, astım, egzama, baş ağrıları, kurdeşen veya migren gibi sağlık sorunlarında azalmalar görülür.

ESRA ARAN BESLENME VE DANIŞMANLIK MERKEZİ // 2017

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.