5. GİRİT’TEN TİRE’YE KÜLTÜR VE LEZZET FESTİVALİ 29 NİSAN'DA

5. GİRİT’TEN TİRE’YE KÜLTÜR VE LEZZET FESTİVALİ 29 NİSAN'DA

Tire Turgutlu köyünde 2014 yılından bu yana bir takım kültürel çalışmalar başladı. Bu çalışmalar da öncelikle Turgutlu köyünün kültürel geçmişi kayıt altına alınmaya çalışıldı.

Bir kültür evi kurularak, Atalarımızın resimleri ile kullandıkları eşyaları burada sergilemeye başlandı. Ayrıca diğer yerleşim yerlerinde yaşayan Girit göçmenleri ile Turgutlu köyünden ayrılmış Giritlileri yılda bir kez bir araya getirip köyün halkı ile buluşturup kaynaştırmak ve kültürlerini yaşayabilmeleri için Tire Giritliler Derneği olarak köye festival düzenlemeye karar verildi. Dernek bu festivale “Girit’ten Tire’ye Lezzet ve Kültür Festivali’’ adını verdi.

 

Bundan 4 yıl önce birinci kuşak olarak Ataları bu köye yerleşmiş, ancak atalarının onlara istikbal verebilmek için mücadele verdiği, bu küçük köyü hiç görmemiş 2, 3 ve 4 kuşaktan torunları, Turgutlu (Hamidiye) köyü ve köylüleriyle tanıştırabilmek için, Giritliler Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği teşvikleri ile derneğin Tire Temsilcisi Sn. Serhan Aydın ile birlikte, 22 Haziran 2014 tarihin de Tire Turgutlu Köyünde ilk tanışma toplantısını düzenledi. İlk deneme olarak bu davet çok ilgi gördü ve buluşmaya 500 kişi katıldı ve 2017 yılında gerçekleştirilmiş olunan festivale 6500 kişiyi katıldı.

Tire Giritliler Derneği Başkanı Serhan Aydın “Bu yıl Tire Giritliler Derneğini kurarak kültürlerimizi tekrar canlandırmak, dil din ırk ayırt etmeksizin herkesle paylaşmak, unutulmaya yüz tutmuş bu kültürü tekrardan canlandırmak ve gelecek kuşaklara aktarabilmeyi amaçladık. Kültürel geçmiş ve şimdiyi ve geleceği analiz edebilmemiz için elimizdeki en önemli kaynaktır. 5. Girit’ten Tire’ye Kültür ve Lezzet festivalini 29 Nisan 2018 tarihinde düzenlemek için bu yılda girişimlerimize başlamış bulunmaktayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanı Sn. Aziz Kocaoğlu’nun katılımı ile bu yıl 5.si düzenlenecek olan organizasyonumuzda, Tire Giritliler Derneği herkesi 29 Nisan 2018 Pazar günü düzenlenecek anlamlı bir etkinliğe davet ediyor” dedi.

İzmir’in güzel ve yeşil ilçesi Tire’ye bağlı Turgutlu Köyünde gerçekleşecek olan festivale;

İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop-Jazz Orkestrası, Buzuki Niko, ünlü sanatçı Asrın, Ege Üniversitesi Devlet Konservatuarı Halk Oyunları Ekibi , Tire Giritli Köyü Halk Oyunları Ekibi ve Tire Halk Eğitim Merkezi Zeybek Ekibi eşlik edecek.

Yer: Turgutlu Köyü, Tire İZMİR 

Tarih: 29 Nisan 2018 
Saat: 11.00 – 17.30 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.