5 yılda 13 bin 644 orman yangını meydana geldi

5 yılda 13 bin 644 orman yangını meydana geldi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ülkemizde meydana gelen orman yangınlarıyla ilgili soru önergesine yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son 5 yıl içinde 13 bin 644 orman yangını olduğunu söyledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “Ülkemizde son 5 yılda çıkan orman yangını sayısı kaçtır? Aynı süre içinde meydana gelen orman yangınlarından ne kadar alan etkilenmiştir? Aynı süre içinde meydana gelen orman yangınlarında can kaybı olmuş mudur? Bu yangınların ne kadarı kasıtlı, ne kadarı faili meçhuldür? Kasıtlı olarak çıkarılan orman yangınlarının failleri bulunmuş mudur? Bulunmuşsa, bunlara nasıl bir cezai işlem uygulanmıştır?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi. 

 

38 BİN 909 HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına yanıt veren Bakan Veysel Eroğlu, Ülkemizde son beş yıllık dönemde meydana gelen 13.644 orman yangınında 38.909 hektar orman alanı zarar gördüğünü açıkladı.

ORMAN YANGINLAR 5 CAN ALDI

Bakan Eroğlu, Yangınlara müdahale esnasında 2 orman muhafaza memuru ve 3 yangın işçimiz şehit olduğunu açıkladı.

 

6 BİN 671 YANGININ FAİLİ BULUNAMADI 

 

Eroğlu,” Orman yangınlarının 840'ının kasten çıkarıldığı tespit edilerek, failleri hakkında adli işlem yapılmış; 6.671 yangının çıkış sebebi ve failleri bulunamamıştır” açıklamasında bulundu. 

 

GÜNDEN 7 ORMAN YANGINI 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, orman yangınları konusunda toplumun bilinçlendirilmesi için daha etkili yöntemlerin uygulanması gerektiğini söyledi. 5 yılda 13 bin 644 orman yangının meydana gelmiş olmasının, günde ortalama 7 yangına tekabül ettiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yangınlara müdahale konusunda görevli ekibin, hem teknik hem de personel açısından daha donanımlı hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Kasten çıkarıldığı tespit edilen orman yangını ve failleri belli olmayan orman yangınları sayılarının çokluğuna da dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Bakanlığın açıklamasına göre, 5 yıl içinde 840 orman yangını kasten çıkarılmış. 6 binden fazla yangının ise failleri belli değil. Bu rakamlar çok fazla olduğu kadar ürkütücüdür. Bu konuda da caydırıcı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Ormanlar Milli servet olmadan öte doğanın sağlıklı dokusunun güvencesi. Ormanları korumak ormanları geleceğe taşımak hepimizin görevi ama hükümet bu bağlamda daha çok mücadele ve gerekirse düzenleme yapmak zorundadır.” dedi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.