60 Yılda Nasıl Değişeceksiniz?

60 Yılda Nasıl Değişeceksiniz?

Bir gençlik fotoğrafınızı elinize alın ve bakın. Yanlış moda tercihi bir yana, tıpkı bugünkü gibi aynı kişilik tuhaflıkları ve aynı kişinin izlerini görürsünüz. 

Ancak tüm zamanların en kapsamlı çalışması gösteriyor ki; 14 yaşından 77 yaşına kadar kişiliğimiz o kadar değişiyor ki tamamen bambaşka insanlar haline geliyoruz.

Çalışma, Psychology and Aging dergisinde yayımlandı. Ve çalışma son zamanlarda İngiliz Psikoloji Derneği'de vurgulandı.

Çalışmaya göre; insan hayatı boyunca değişir. Fiziksel görünüm değişir, hücreler yer değiştirir, bunların yanı sıra kişiliğiniz de tanıyamayacağınız kadar dönüşür.   

Çalışma, 1950 yılında İskoçya'da 14 yaşındaki 1,208 kişiden oluşan bir anketle başladı.

Öğretmenlerin, öğrencilere sorduğu sorular ile kişilik özellikleri tespit edildi. Altı kişilik özelliklerini belirlemek için altı anket yapıldı.


Özellikler şöyleydi: Kendine güven, sabır, değişken olmayan ruh hali, vicdan, özgünlük, öğrenme konusunda arzulu olma.

Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar, 63 yıl sonra ilk araştırmanın öğrencilerinden 635 kişi ile iletişime geçebildi ve bunlardan 174 kişi yeni bir kişilik testine tabi tutulmayı kabul etti.

77 yaşında olan kişiler, daha önceki çalışmada kullanılmış olan altı kişilik özelliği üzerinden kişiliklerini değerlendirdiler. Aynı değerlendirmeyi bireylerin yakın bir arkadaşı veya akrabası da gerçekleştirdi.

Araştırmacılar, bulgularını 63 yıl önceki çalışma ile karşılaştırdıklarında dikkate değer bir ilişki bulamadılar. Ancak araştırmanın sonuçları beklenmedikti; çünkü geçmişte yapılan araştırmalar bireylerin kişiliklerinin, çeşitli yaş grupları arasında istikrar gösterdiğini ileri sürmüştü. Ancak araştırmacılar, zaman içerisinde bireylerin kişiliklerinde değişimler olabileceği sebebiyle sadece kişilik özelliklerini değerlendiren çalışmaların genel fikri kaçırabileceğini ileri sürüyor.

Araştırmacılar, bunu, gençlerde itici karakter kusurları olabileceğini belirtti. Ancak kişiliğin tamamen farklı bir hale gelmesinin endişe verici olabileceği belirtildi.

Yazarlardan Psikoloji profesörü David Funder, "Psikolojik mekanizmalar ile düşünce, duygu ve davranış bireyin karakteristik desenlerini ifade eder" dedi.

Çok eski bir arkadaşınızı gördüğünüzde ve onun tamamen farklı kişilik özelliklerine sahip olduğunu görmek sizi şaşırtmamalı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.