80 gönüllü görme engelliler için kitap okuyor

80 gönüllü görme engelliler için kitap okuyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi’nde, kitapların 80 gönüllü okur tarafından görme engelliler için okunduğunu söyledi.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, görme engelliler için kütüphanelerde kitap okuyan gönüllüler için Kültür ve Turizm Bakanlığınca bir ödüllendirme düşünülüp düşünülmediği yönündeki soruyu, Bakan Numan Kurtulmuş tarafından sözlü olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sundu.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini Meclis Genel Kurulu’nda yanıtladı. Bakan Kurtulmuş, Millî Kütüphane Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezindeki üyeler için düzenli olarak seslendirmeye gelen 80 gönüllü okuyucunun bulunduğunu açıkladı. 
 
Bakan Kurtulmuş, “Bakanlığımız bünyesinde bulunan Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezinde kitaplar, gönüllü okurlar aracılığıyla görme engelli üyelerin talepleri doğrultusunda profesyonel formatta oluşturulmuş toplam 11 seslendirme kabininde seslendirilmektedir. Görme engelliler için İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesinde 6, İstanbul Bakırköy Rıfat Ilgaz İlçe Halk Kütüphanesi ve Antalya Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesindeyse birer adet seslendirme stüdyosu bulunmakta olup yine seslendirmeler gönüllü okuyucular tarafından gerçekleştirilmektedir. En çok hangi gönüllü okurumuzun dinlendiğine, en çok hangi okurumuzun kitap okuduğuna ilişkin istatistik, gönüllü okurlarımızı yılsonunda bir araya getirmeye çalıştığımız toplantılarda açıklanmaktadır. Ayrıca, düzenli olarak web sayfamızda en çok dinlenen kitaplara ilişkin istatistikleri de yayınlıyoruz” dedi. 
 
Gönüllü okuyuculara emeklerinden dolayı plaket verildiğini belirten Bakan Kurtulmuş, ayrıca bakanlıklarının ve başkanlıklarının yayınlarının gönüllü okuyuculara dağıtıldığını ifade ederek, “Ayrıca, üyelerimizin sınavlarda elde ettikleri başarılar, mail ya da telefonla gelen teşekkür mesajları gönüllü okurlarımıza iletilmektedir. Belirtilen kütüphanelerde gönüllü okuyuculara çeşitli ödüller ayrıca verilmektedir” ifadesini kullandı. 
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer gönüllü kitap okuyan sayısının sınırlı olmasının yeterli bilgilendirme ve okuma sağlanacak olanağın olmamasına bağladı. Görme engellilere yönelik daha çok çalışmanın gereğine değinen Ömer Fethi Gürer “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı Kütüphane İstatistiklerine göre, Türkiye genelinde 2016 yılında 1 milli kütüphane, 1 137 halk kütüphanesi, 552 üniversite kütüphanesi ve 27 bin 280 örgün ve yaygın eğitim kurumu kütüphanesi olmak üzere toplam 28 bin 970 kütüphanenin varlığı açıklandı. Bu kadar kütüphane içinde 80 gönüllü ile kitap okuma sağlanıyor. Ülkemizde 11 seslendirme kabini varmış  ve yalnız iki ilde bu olanak sağlanıyor.

 

Ülkemizde görme engellilerin sayısal varlığı, illere göre dağılımı dikkate alınarak ve görme engellilerin kütüphanelerde kitapla buluşmalarını sağlayacak yaygın bir çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Görme engellilere sunulacak bu olanaklar kitapla buluşmalarını artıracaktır. Ayrıca daha çok gönüllü için konunun kamuoyuna yansımasının da önemli katkısı olacaktır" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.