86. İEF EN ESKİ DOSTUNU AĞIRLADI

86. İEF EN ESKİ DOSTUNU AĞIRLADI

Rusya Federasyonu iki ülke arasında ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişkiler ile yeni işbirlikleri geliştirmeye yönelik çok sayıda toplantı yapıldı.

Bu yıl 86.kez düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı’nın partner ülkesi Rusya,  ticari görüşmelerin yanı sıra sosyal ve kültürel etkileşimleri ile fuardan mutlu ayrıldı.
 
Kültürpark’ta son yılların en büyük partner ülke katılımını gerçekleştiren,  başta ‘enerji’ olmak üzere, ‘tarım’,  ‘metal  makine’ ve  ‘turizm’ sektörlerindeki firmalarıyla yer alan Rusya Federasyonu’nun katılımı, her iki ülkenin ticari, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerinin sonraki yıllarda daha da gelişmesi için zemin hazırladı. İzmir Enternasyonal Fuarı’na ilk kez 1934 yılında “Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği” olarak katılan Rusya bu kez eşi benzeri olmayan bir katılımla 62.kez fuarın konuğu oldu.
 
Başta Enerji Bakanı, Sanayi ve Ticaret Bakanı, Ekonomi Kalkınma Bakanı,  Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olmak üzere oldukça güçlü bir heyetle fuara katılan Rusya Federasyonu iki ülke arasında ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişkiler ile yeni işbirlikleri geliştirmeye yönelik çok sayıda toplantı gerçekleştirdi. Ayrıca,  Rusya Federasyonu ile Türkiye arasında yapılacak iş forumları ve ikili iş görüşmelerine zemin oluşturan 86. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda üst düzey yabancı delegasyon ve ulusal ticari temsilciler bir araya gelerek protokoller imzaladı. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Rusya kayıtlarına göre; fuarın  ilk iki gününde Rus şirketler Türk ortakları ile 98 görüşme gerçekleştirdi ve 350 milyon dolar değerinde sözleşmeleri görüştü.
 
Moskova Kongre ve Sergi Merkezi Denetleme Kurulu Başkanı Andrew Zhukovsky şunları söyledi:
 
“Rus İhracat Merkezi ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, İzmir Enternasyonal Fuarı’nda yaklaşık 200 iş görüşmesi düzenledi. Bir tarafta Rus ihracatçılar diğer tarafta Türk alıcılar, yatırımcılar ve teknoloji ortakları olmak üzere daha önceden düzenlenmiş ve koordine edilmiş görüşmeler yapıldı. İlk iki günde, potansiyeli yaklaşık 350 milyon dolar olan 98 görüşme gerçekleştirildi. Yapılan anlaşmalar, Rus ihracatının yurt dışında tanıtılması için oldukça güçlü ve etkili bir araç.”
 
İzmir Enternasyonal Fuarı birleştiriciliği ve hızlandırıcılığı ile Rusya Federasyonu ve Türkiye arasındaki ilişkileri değerlendiren Rusya Federasyonu Basın Organizasyonu Yöneticisi  Elena Ivkina ise; Türkiye Rusya arasındaki zor günlerin geride kaldığına işaret ederek, iki ülke arasındaki ilişkilerin giderek güçleneceğini söyledi.
 
Amerika gibi ülkelerin dünya çapında gittikçe daha büyük rol oynamaya çalıştığına dikkat çeken Ivkina, “Bu şartlar karşısında Rusya ve Türkiye olarak  iş birliği sağlarsak  bu tek kutuplu  dünyaya ciddi bir cevap verebiliriz.” şeklinde konuştu. Ivkina şöyle devam etti: “Ticari görüşmeler biz buraya gelmeden önce de devam ediyordu. O görüşmeler çıktığımız yolun ilk etabı. Bizim için en önemli olanıysa iletişimimizin yenilenmesi ve normale dönmesi. Ve bu iyileştirmenin her seviyede yaşanması lazım”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.