ABD Suriye'ye mi Giriyor? Binlerce Asker...

ABD Suriye'ye mi Giriyor? Binlerce Asker...

Son dakika: ABD Savunma Bakanlığı'nın, Donald Trump ile birlikte gelecek yeni yönetime sunulmak üzere binlerce ABD askerinin Suriye'ye gireceği yeni bir plan tasarladığı belirtiliyor.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan son dakika açıklamasına göre  ABD Başkanı seçilen Donald Trump ile birlikte gelecek yeni yönetime Suriye konusunda yeni öneriler hazırlıyor. 

CNN tarafından yapılan habere göre, yeni yönetime sunulacak planlar, ABD Başkanı Barack Obama'ya sunulanlara göre ABD askerlerinin Suriye'ye daha doğrudan müdahale etmesini içeriyor.

TRUMP GÖREVE GELİR GELMEZ YENİ PLANLAR SUNULACAK
Bakanlığın hazırladığı planların, Trump göreve gelir gelmez değerlendirilmeye başlanacağı aktarılırken, İran gibi ABD dış politikasında önemli kimi meseleler için de tasarılar yapıldığı belirtiliyor.

Trump'ın Eylül ayında yaptığı konuşmalarda, ABD'li generallerden 30 gün içinde "IŞİD'i yenecek bir plan" sunmalarını isteyeceğini söylediği biliniyor.
 
ŞEÇENEKLERİ "KUDUZ KÖPEK" SUNACAK
 
Seçeneklerin, seçilmiş başkan Donald Trump'ın, göreve başlar başlamaz savunma bakanı olarak atadığı "Kuduz Köpek" lakaplı James Mattis tarafından onayına sunulacağı söyleniyor. 
Buna ek olarak, ağır silahlı ABD Özel Operasyon Güçlerinin, mevcut görevinin ötesinde, yerel güçleri desteklemek için ilk kez doğrudan bir dövüş rolüne sokulabileceği de söylendi.
Söz konusu seçeneklerin Obama yönetimi sırasında tasarlandığı, ancak Obama'nın bu seçenekleri ABD askerlerinin riskini arttıracağından dolayı kabul etmediği söyleniyor.
 

'SURİYE'YE BİNLERCE ASKER GÖNDERİLECEK'

CNN'e konuşan kaynaklar, yeni planlar çerçevesinde Suriye'ye binlerce ilave ABD askeri gönderileceğini duyuruyor. Bu plana göre askerler "Rakka'nın alınması için verilen savaşta" rol oynayacak.

ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri'ni silahlandıracak ve eğitecek birlikler de göndereceği, bunların her birinin 4 bin askeri bulabileceği söyleniyor.

'KAÇ ASKER GÖNDERİLECEĞİ KÜRTLERE BAĞLI'

ABD'nin kaç asker göndereceğine dair kesin bir uzlaşı olmadığı, bu sayının "ABD'nin savaştaki ortağı olan Kürtlerin silahlandırılması" gibi meselelere bağlı olduğu aktarılıyor.

ABD özel kuvvetlerinin, Suriye'de doğrudan savaşa katılması da düşünülürken, ABD askerlerinin Rakka içine girmeyeceği, ancak kentin dışındaki bölgelerde yolları ve kasabaları kontrol ederek, hava saldırıları gerçekleştirilmesine yardımcı olacağı belirtiliyor.

'KÜRTLERİN SİLAHLANDIRILMASI DA BİR SEÇENEK'

Trump'ın ABD Savunma Bakanlığı'na Kürtlerin silahlandırılması için yetki vereceği öne sürülürken, Kürtlerin bu silahları "Rakka etrafındaki köyleri ve yolları kontrol etmek" için kullanacağı söyleniyor.

Bu hamlenin Türkiye'yi kızdırabileceği, ancak ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri'ni Rakka etrafındaki bölgeleri alabilecek tek güç olarak gördüğü kaydediliyor.

Trump'a IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin yakalanması veya öldürülmesine yönelik çalışmalar konusunda da bilgi verileceği bildiriliyor.

TRUMP'IN DIŞİŞLERİ BAKANI ADAYI BÖYLE DEMİŞTİ

Trump'ın, ABD Dışişleri Bakanlığı için adayı Rex Tillerson, ABD Senatosu'nda yaptığı konuşmada Rakka'nın IŞİD'in elinden alınması için "Kürtlere destek verilmesi gerektiğini" söylemişti.

Tillerson, Kürtlerin "ABD'nin Suriye'deki en önemli müttefiki" olduğunu savunmuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.