AB’de rüzgar ve güneş enerjisinde rekor büyüme

AB’de rüzgar ve güneş enerjisinde rekor büyüme

Avrupa Birliği'nin geçen yıldan bu yana rekor düzeyde gelişen rüzgâr ve güneş enerjisi kapasitesi, savaş ve enerji krizinin ortasında 11 milyar Euro maliyeti olan sekiz milyar metreküp ek fosil gaz ihtiyacının önüne geçti.

E3G ve Ember tarafından yayımlanan yeni çalışmaya göre Rusya Ukrayna savaşından bu yana rüzgar ve güneş enerjisinin Avrupa Birliği’nin (AB) elektrik ihtiyacının dörtte birini karşıladı.

22-e1666085233231.jpg

AB, yenilenebilir enerjideki geçen yılki rekor büyümeyle 11 milyar Euroluk doğal gaz maliyetinden kurtularak, elektriğinin yüzde 20’sini sağlamak için fosil gaza yaklaşık olarak 82 milyar Avro harcadı.

Rüzgâr ve güneş enerjisi, geçen yılın aynı döneminde AB elektriğinin yüzde 21’ini karşılarken bu yıl Mart-Eylül AB elektriğinin yüzde 24’ünü üreterek bir önceki yıla göre 39 TWh’lik bir artış göstermiş oldu.

666.jpg

Aralarında Fransa (%14), İtalya (%20), Polonya (%17) ve İspanya‘nın (%35) da bulunduğu on dokuz AB ülkesi ise rüzgâr ve güneş enerjisinde de rekor kırdı.

Araştırma sonuçlarına göre Avrupa Komisyonu’nun RePowerEU hedefinin Avrupa’nın yüksek maliyetli gaz ithalatına maruz kalmasını önemli ölçüde ve hızlı bir şekilde azaltarak enerji ve fiyat güvenliğini güçlendirme potansiyeline sahip.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.