ABD'ye Rusya Şoku: İkinci Darbe Gelmek Üzere!

ABD'ye Rusya Şoku: İkinci Darbe Gelmek Üzere!

ABD’de Trump yönetimi, “Rusya ile ilişkiler” yüzünden ikinci büyük darbeyi yemek üzere…

Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın, kongrede “Hiçbir Rus yetkili ile görüşmedim” diye yemin ederek ifade vermesine rağmen, geçen yıl Rusya’nın Washington Büyükelçisi ile iki kez görüştüğü iddia edildi.

ABD’nin en saygın gazetelerinden Washington Post’un bizzat ABD Adalet Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberi büyük yankı yarattı. “Yemin altına yalan söylediği” gerekçesiyle Jeff Sessions’ın istifası istendi. Bu arada ABD'de Kongre'nin Cumhuriyetçi ve Demokratlardan oluşan komitesi, Rusya ile ABD Başkanı Donald Trump'ın kampanyası arasındaki ilişkileri soruşturma kararı aldı. 
Geçen ay Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’ı Rusya bağları yüzünden kurban veren Trump bir kez daha zor durumda. Flynn, Rus yetkililerle yaptırımların kaldırılması konusunu görüştüğünü gizlediği gerekçesiyle istifaya zorlanmıştı.
 
Şimdi de Amerikan Senatosu’nun onayını alan Adalet Bakanı Jeff Sessions ateş altında: Washington Post’un bakanlık kaynaklarından teyit edip manşetten verdiği habere göre, Adalet Bakanı Jeff Sessions geçen yıl Rusya Büyükelçisi Sergey Kislyak ile iki kez görüşmüş. Senato komitesinde Rus yetkililerle herhangi bir görüşmesi olup olmadığı sorusuna bakan tek kelime ile “Hayır” diye cevap vermişti.
 
Gazete, görüşmelerden birinin eylül ayında o dönem senatör olan Sessions’un ofisinde, FBI tarafından, Rusya’nın AND seçimlerine siber müdahale gerçekleştiği iddialarının ortaya atıldığı dönemde yapıldığını yazdı.
 
Çarşamba akşamı  yazılı bir açıklama yapan Sessions, “Herhangi bir Rus yetkili ile seçim kampanyası konusunu görüşmek üzere asla buluşmadım. Suçlamaların ne olduğu hakkında fikrim yok. Hepsi yanlış” dedi.
 
Bu açıklama medyada, “Bakan baskılar artarsa elçi ile görüşmüş olsa da bunun seçimlerle ilgili olmadığını, komitede özellikle bu konu sorulduğu için ‘hayır’ cevabını verdiğini söylemeye hazırlanıyor” diye yorumlandı.
 
Washingtopn Post’a konuşan bazı Demokrat Parti senatörleri, yemin altında yalan beyanda bulunduğu gerekçesiyle bakanın istifasını istediler.  Temsilciler Meclisi'nin Demokrat lideri Nancy Pelosi, 'yemin altıdayken yalan söyleyen' Sessions'ın istifa etmesi talebinde bulundu. Pelosi “Yalan söyleyen bakan istifa etmeli. Bu haliyle ülkenin adalet sisteminin en üst yöneticisi olarak hizmete layık değil” dedi. 
 
Bu konuda Trump’un yapacağı açıklama merakla bekleniyor.  Trump, istifasını istediği Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’ın Rus yetkililerle görüşmesinin içeriği konusunda kendisine bilgi vermemesini eleştirmişti.
 
Sessions, 1986’da dönemin başkanı Ronald Reagan tarafından federal yargıçlığa aday gösterilmiş ancak ırkçılık suçlamalarından dolayı Senato’dan onay alamamıştı.
 
Bu arada ABD'de Kongre'nin Cumhuriyetçi ve Demokratlardan oluşan komitesi, Rusya ile ABD Başkanı Donald Trump'ın kampanyası arasındaki ilişkileri soruşturma kararı aldı.
 
BBC'nin aktardığına göre, Temsilciler Meclisi'nin istihbarattan sorumlu heyeti, Rusya'nın 2016'daki seçimlere müdahalede bulunup bulunmadığını araştıracak. Cumhuriyetçiler şimdiye kadar Demokratların soruşturma talebine isteksiz yaklaşıyordu.
 
Sessions'ın denetimi altında olan FBI'ın (Amerikan Federal Soruşturma Bürosu) da Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale iddiaları hakkında bir soruşturma yürütmesi, Sessions'a soruşturmayı bırakması konusunda taleplerin gelmesine yol açıyor.
 
Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı olarak atadığı Michael Flynn'in ise Rusya'nın ABD Büyükelçisi Sergei Kislyak ile yaptırımlar konusunda görüştüğü ortaya çıkmıştı.
 
Bu görüşmeler hakkında Beyaz Saray'a dürüst davranmamakla suçlanan Flynn, görevinden ayrılmıştı.
 
Beyaz Saray ve Rusya iddiaları reddederken Senato istihbarat komitesi de iddiaları araştıran bir soruşturma yürütüyor.
 
CIA (ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı) ve diğer istihbarat servisleri, Rusya'nın Trump'ın seçilmesi ve rakibi Hillary Clinton'ın gücünün azalması için Amerikan seçimlerine müdahale konusunda büyük çaba harcadığını ortaya koyuyor.
 
Ancak soru işareti Trump ve ekibinin bundan ne kadar haberi olduğu noktasında ortaya çıkıyor. Trump, ekibinin kampanyası sırasında Rus yetkililer ile bağlantıda olduğu iddialarını reddediyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.