Adalet Bakanı Bozdağ İzmir'de açıklamalarda bulundu

Adalet Bakanı Bozdağ İzmir'de açıklamalarda bulundu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İzmir’de düzenlenen Yargı Teşkilatı Toplantısında yaptığı konuşmada, infaz sisteminde cezasızlık algısını ortadan kaldırmak maksadıyla adımlar attıklarını ifade etti.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün İzmir’de düzenlediği Yargı Teşkilatı Toplantısında, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanı sıra 81 ilin başsavcıları, Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) Başsavcıları ve Bölge İdare Mahkemesi (BİM) Başkanları yer aldı.

aw730361-03.jpg

İstişare esaslı adalet politikaları geliştirmeye devam edeceklerine dikkat çeken Bakan Bozdağ, “Adalet mülkün temelidir. Toplumda her kesimin beklentisi, adaletin dimdik ayakta tutulması, adaletin vaktinde adil bir şekilde tecelli etmesi ve hakkın dosdoğru sahibine teslim edilmesidir. Elbette bu yüce görevi hakimlerimiz, savcılarımız icra etmektedir. Herkesin istihdam edildiği görev önemlidir. Adalet gibi yüce bir değere hizmet etmek ve beklentilere cevap vermek görevlerin en yücelerindendir. O yüzden de hakim, savcı ve avukatlarımızı yaptıkları işlerden ve gayretlerinden yürekten kutladığımı ifade etmek isterim. Hak arayana hakkını teslim etmek kadar kıymetli bir şey olamaz. Adaleti sadece mahkemelere bırakırsak yanlış yaparız. Adil kararlar vermek, haklıya hakkını vermek yargının görevi ama adaleti ayakta tutmak sadece yargı kararlarıyla mümkün değildir. İdarenin her biriminde aile değil nerede olursa olsun, yöneticilerin adil olması adaleti ayakta tutmaya en büyük destek olacaktır. O nedenle adaleti ayakta tutmak 85 milyon insanımızın ortak görevidir. Adalet aile reisinin veya herhangi bir yöneticinin, hakimin, savcının, avukatın ikramı ve ihsanı değildir. Adalet, vatandaşın bizden talep ettiği hakkıdır. Karar veren durumda olan herkese düşen adalet ve hak ile hükmetmektir. Bu sadece bizim değil, herkesin vazifesidir. Her işinizde adaletle hükmetmek hem yüce Allah’ın hem kültürümüzün hem de yasalarımızın emridir” şeklinde konuştu.

aw730361-02.jpg

Yargı hizmetlerinin bağımsız ve tarafsızlığı yanında adil kararlarla yoluna devam etmesinin yargıya güveni ve memnuniyeti arttıracağını söyleyen Bozdağ, “Yargıya güven ile yargıdan memnuniyet iki kavram. İyi bir sağlık, eğitim herkesi mutlu edebilir. Ancak yargı kararlarına baktığımızda 2021 verilerinde yaklaşık 8 milyon dosyanın yargının elinde olduğu ve neredeyse 6 milyonu karar bağlandığı dikkate alınırsa tarafların yarısı kaybediyor yarısı kazanıyor. Kazanan da istediği gibi kazanamıyor. 100 lira tazminat istemiş ama mahkeme 10 lira vermiş. Kazanmış ama memnuniyeti yüksek değil. Bu yüzden yargı hizmetlerinden memnuniyet, diğer hizmetlerle aynı yere koymak yargı görevlilerine haksızlık olur. Arzumuz yargıya güveni ve memnuniyeti daha ileri taşımak. Çabalarımız bu yüzden. Gece gündüz çalışan hakimlerimiz, hak edene hak ettiğini vermek için çaba sarf ederken memnuniyeti ve güveni arttırmak için çaba sarf ediyor. Bu vesileyle hakim ve savcılarımıza gayretlerinden ötürü teşekkür ederim. Hakimler ve savcılarımızın verdikleri kararlar eleştirilebilir. ‘Yanlışı, eksiği, fazlası vardır’ denebilir. İstinaf yolunun varlığı, itirazın varlığı ilgili yerler bunu değerlendirir. Vatandaşlarımızdan da bunları beğenmeyenler eleştirilebilirler. Onlar haklıdır ama bunu yaparken hakim ve savcılarımızı itham etmelerini, suçlamalarını, hakaret etmelerini asla kabul edemeyiz. Herkes değerlendirme yapacak ama şahsiyet yapmadan, saygı duyarak, itham etmeden ve temiz bir dille yapacak. Bu incelikleri göz ardı edenler adalete en büyük kötülüğü yapacaklardır. Dosyadaki delilleri görmeden, hakim veya savcının ne dediğine bakmadan sadece sosyal medyada, gazetelerde ve siyasi kanatların terazisinde tartılan değerlendirmeler çerçevesinde yargıya saldırmak çok büyük bir haksızlıktır. Bu aslında adalete saldırmaktır. Adalete güvenin ortadan kalkmasına destek vermektir. Elbette eleştirilerimiz olacak. Ancak bunları hakaret etmeden siyasallaştırmadan hukuka uygun, ahlak ve kültürümüze bağdaşır bir biçimde yapmak gerekiyor” dedi.

“MEDYADA GÖRÜLEN BİR YALANIN DOĞRUSUNU AÇIKLAMAK LAZIM”

Yargıyla ilgili güven duygusu ve memnuniyet konusu üzerinde durulması gerektiğini belirten Bozdağ, “Basın savcılıklarımız, basın sözcülüklerimiz var. Komisyonlarımız ve başsavcılıklarımız yargıyla ilgili basında yer alan konularla ilgili zaman zaman açıklamalar yapıyorlar. Ben de Adalet Bakanı ve Kurul Başkanı olarak bu müessesenin kullanılması ve kullanılmaktan çekinilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Siz doğruyu açıklamadığınız zaman yargıya dönük aslı astarı olmayan haberler medyada yer alıyor, yalan dünyayı 3 kez turluyor ve açıklanan doğru, yalana mağlup oluyor. Cumhuriyet başsavcılarımızın, hakimlerin ve komisyon başkanların bu konuda hassasiyet göstermesinde yarar var. Medyada görülen bir yalanın doğrusunu açıklamak lazım. Bu yargıya güç katar ve yargının yıpratmasının önüne geçilir. Yalan ve iftira kol gezerken bir açıklama yapılırsa yalanın hükümdarlığı sona eriyor. Bu konuda biraz daha cesur olmak ve önemli önemsiz olarak bakmadan yalanın karşısına doğruyu çıkarmak yargıya güveni artıracaktır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.