Ahilik Haftası kutlamaları tamamlandı

Ahilik Haftası kutlamaları tamamlandı

30. Ahilik Haftası etkinlikleri, Gaziemir ve Karaburun ilçelerinde düzenlenen etkinliklerle sona erdi. Programlar çerçevesinde ilçelerin kaymakam ve Belediye Başkanları makamlarında ziyaret edildi.

Ziyaretlerde İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu,   Gaziemir Kaymakamı Yaşar Dönmez, Karaburun kaymakamlığına vekalet eden Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol  ile Karaburun Belediye Başkanvekili Hamdi Yavuz’a Ahilik Nasihatı Tablosu sundu. 
Gaziemir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Süleyman Beyen ile Karaburun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Latif Ok’un açılış konuşmalarını yaptığı etkinliklerde Mutlu’ya Ahilik Haftası kutlama komitesi üyeleri ile  esnaf kuruluşlarının temsilcileri eşlik etti.


Etkinlikler çerçevesinde Gaziemir Sevgi Yolu’nda ve Karaburun Cumhuriyet Meydanı’nda ilçe esnaf sanatkarları ile halka açık kahvaltı verildi.

 
Ahilik tanıtıldı


Kahvaltı ile biraraya gelen halka ve esnaf sanatkarlara seslenen İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Ahi Felsefesi’ni topluma ve yeni nesile doğru aktarmayı hedeflediklerini kaydetti. Gaziemir ve Karaburun’da faaliyet gösteren esnaf kuruluşlarının da etkinliklere önemli katkılar verdiklerini hatırlatan Mutlu, ‘Yalın anlamıyla Ahi 'Kardeşim' demektir. Ahilik felsefesi sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngörür.

 

Kökleri çok eskilere uzanan Ahi Evran geleneği, devlet büyükleri yetiştirmiş, topluma ve devlet yapılanmasına yön vermiştir. Gerçekleştirilen etkinliklerle de, Ahilik felsefesinin ve Ahi Evran kurallarının topluma tanıtılmasını hedefliyoruz. Geçmişi ve geleneklerimizi iyi anlamalı, başarısızlıklarımızdan ders çıkarmalıyız. Artık dünya bilime, bigiye, bilgiyi kullanmaya odaklandığı için  üyelerimiz de kendilerini bu doğrultuda  geliştirmeli. Devlet de esnaf sanatkara pozitif ayırımcılık uygulamalı. Çünkü işsizliğin çözümü esnaf sanatkardadır.’ dedi.

İlçe yöneticilerinin de görüşlerini aktardıkları kahvaltıların ardından Şed Kuşatma Töreni’ni anlatan ve halka açık sunulan tiyatro gösterileri ilgi ile izlendi. Gösterilerin ardından protokol üyeleri tarafından geçen eğitim yılında sınıflarını birincilikle bitiren öğrencilere başarı belgeleri takdim edildi. 


Gösterilerin ardından Mehter Takımı eşliğinde ilçe çarşılarını dolaşan Zekeriya Mutlu, Ahilik Komitesi üyeleri ile ilçe yöneticileri esnaf sanatkarlara  ve halka karanfil dağıttı.  Etkinlikler dünden bugüne mesleklerin gelişimini simgeleyen esnaf standlarını ziyaretlerle ve halka Ahi Pilavı ve Ahi Helvası ikramlarıyla sona erdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.