ALİ YİĞİT  “VATANDAŞ KANDIRILIYOR

ALİ YİĞİT  “VATANDAŞ KANDIRILIYOR

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit Meclis’te görüşülen Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda değişiklik yapan tasarının 31 inci maddesinde yaptığı konuşmada “sicil affı konusunda vatandaşın kandırıldığını” söyledi.

    Yiğit, tasarıdaki düzenlemeyle çek, senet ya da kredi borcundan dolayı kara listede olan vatandaşlara 6 ay süre içinde ödeme yapmaları halinde ne sicil affı ne de kara listeden çıkartılma imkânı tanındığını, bu konudaki tasarrufun bankalar ile finans kuruluşlarına bırakıldığını söyledi.

 

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “tüm esnafın, tüm tüccarın dört gözle beklediği sicil affı konusunda” vatandaşların kandırıldığını söyledi. Yiğit, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Aslında bu madde, bana göre torba tasarının en önemli maddelerinden biridir. Tüm esnafın, tüm tüccarın dört gözle beklediği, bizi de gördükleri zaman “ya etmeyin, eylemeyin, şu sicil affını getirin” dedikleri bir maddedir. Aslında herkes bu düzenlemeyle bir sicil affının getirildiğini zannediyor. 6 aylık süre içinde borçlarını ödedikleri zaman kara listeden çıkacaklarını, sicil affı uygulanacağını düşünüyor. Ama öyle bir şey olmayacak.  Çünkü düzenlemeyle 6 ay içinde borcunu ödeyen esnaf, tüccar veya kredi kart borçlusunun sicil affına uğraması ve kara listeden çıkarılması ilgili bankanın ve finans kuruluşunun tasarrufuna bırakılmaktadır. Yani vatandaş borcunu ödese bile sicil affı konusunda kanunen bir hüküm getirilmemektedir. Ancak burada şöyle bir ayrıntı vardır. Maddenin ikinci fıkrasıyla borcunu ödeyen borçluya yeni bir kredi verilmesinin yolu açılmaktadır. Yani bu yasayla birilerinin baskısı ve zorlamasıyla geçmişte kara listede olan birilerine tekrar kredi verilmesinin önü açılmaktadır. Bu şekilde verilen kredi nedeniyle de banka ya da finans kuruluşu cezai müeyyideden kurtarılmaktadır. Yani bu maddeyle getirilen düzenleme ne esnafı, ne tüccarı ne de vatandaşı ilgilendirmektedir. Bu düzenleme bir sicil affı da değildir. Arkası güçlü olana yeni kredi verilmesinin yolu açılmaktadır. Şu anda ülkemizde 730 bin kişi çekten, 4.5 milyon kişi de kredi borcundan dolayı mağdurdur. Bu rakamlar ülkemizin ekonomik olarak ne kadar kötü durumda olduğunun açık bir itirafıdır. Böyle bir durumda ülkemiz teröristlerin yol geçen hanına dönmüşken, can güvenliği kalmamışken, işsizlik çift haneli rakamlara ulaşmışken, esnaf tüccar, işçi, köylü kan ağlıyorken sanki bütün sorunlar çözülmüş gibi parlamentoyu feshedecek başkanlık sistemini tartışıyoruz. Bu yanlıştır. 15 yılın yanlışını yanlışla örtmeye çalışıyoruz. Sicil affı konusunda da hükümetten yeni bir düzenleme gelmesi halinde canla başla destekleyeceğimizi belirtiyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.