Antik kentteki heyecanlandıran keşifte ilk kez tam heykel bulundu!

Antik kentteki heyecanlandıran keşifte ilk kez tam heykel bulundu!

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarında 'Eros', 'Dionysos' ve 'Herakles' heykel başları gün yüzüne çıkarıldı.

Penkalas Çayı, agora ve tiyatro bölümlerinde yürütülen kazı çalışmalarda, 2 metre 10 santim yüksekliğe sahip tek parça erkek heykelinin yanı sıra, Yunan mitolojisi tanrılarından Eros ile Dionysos ve Herakles’e heykel başları gün yüzüne çıkarıldı. Heykellerin yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin ediliyor.

aw788211-01.jpg

Tarihi M.Ö. 3000'li yıllara dayanan ve tiyatro, stadyum, agora ve Zeus Tapınağı gibi tarihi yapıları ile dönemin metropolislerinden biri olduğu düşünülen antik kentte kazılar, Penkalas Çayı'nda yoğunlaştırıldı.

aw788211-04.jpg

Son kazı çalışmalarında 2 metre 10 santim yüksekliğindeki erkek heykelini korumaya alan arkeologlar, Yunan mitolojisinde aşk tanrısı olarak bilinen 'Eros', şarap tanrısı 'Dionysos' ve yarı tanrı 'Herakles’in heykel başlarını gün yüzüne çıkardı.

aw788211-02.jpg

Penkalas Çayı’ndaki kazılarda Roma dönemine ait 2 No'lu mermer köprünün restorasyonunun tamamlandığını kaydeden Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nde görevli, Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, tamamen yıkılan 3 No'lu köprüde çalışmaların sürdüğünü söyledi.

aw788211-05.jpg

Özellikle son dönemde yürütülen kazılarda buldukları heykelin kendilerini çok heyecanlandırdığını dile getiren Coşkun, “Bu heykel bugüne kadar bulduğumuz neredeyse tam tek heykel. Bir erkek heykeli ve 2 metre 10 santim yüksekliğe sahip, sadece kaidesinin yarısı ve bir ayağı eksik; diğer kısımları tamamıyla korunmuş vaziyette" diye konuştu.

Coşkun, gelecek yıl yapılacak çalışmalarda heykelin eksik parçasını da bulmayı umduklarını belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.