Apple'ın işçi haklarını ihlal ettiği iddia...

Apple'ın işçi haklarını ihlal ettiği iddia...

Rights Group, Apple tedarikçilerinin 14 standartı ihlal ettiğini iddia etti. Apple iddiaları soruşturdu, standartların ihlal edilmediğini açıkladı.

Çin’in sanayi kendi Suqian’daki Catcher Technology Co. Üretim kompleksinde, işçiler Apple için  iPhone üretimi için günde 10 saat kadar çalışıyorlar, bazen zararlı kimyasallarla çalışırken eldivensiz ve maskesiz oluyorlar. 
Geçtiğimiz günlerde hakları savunma grubu China Labour Watch, Catcher işçileriyle bir röportaj gerçekleştirdi. 

İşçilere göre fabrikada koruma gözlüğü ve kulaklığı bulunmuyor, gürültülü fabrika makineleri, göze gelebilecek küçük metal parçalara karşı hiçbir koruma yok. İşçiler, gürültünün yaklaşık 80 desibelden fazla olduğunu söyledi. İşçiler, fabrikadaki işleri bittikten sonra sıcak suyun akmadığı enkazı andıran yatakhanelere dönüyorlar ve günlerce duş alamadıkları zamanlar oluyor. Röportajı gerçekleştiren bütün işçiler, kovulma korkusuyla kendilerini göstermek istemediler. 

Apple’ın ana ortağı Foxconn Technology Group’da 2010’da korkunç çalışma ortamlarında intiharların yaşanmasından sonra büyük tepkilere maruz kaldı. Foxconn, 2011 yılında Apple ilerleme raporuna göre psikolojik danışmanlar kiraladı ve 24 saat bakım merkezi kurdu. Kısa süre sonra Apple’ın eleştirilen standartları geliştirildi ve iş kanununa daha uygun bir çalışma gerçekleştirildi. 

Ancak Apple’ın tedarik zincirinin büyüklüğünden dolayı yaşam standartları gibi konuların izlenmesi zorlaşıyor. Apple, 2010 mali yılında 40 milyondan fazla satıyordu, bu yıl 200 milyondan fazla iPhone satıyor. Bu sebeple tedarikçilerine üretimi hızlandırması için baskı uyguluyor. 

Bir Apple sözcüsü, şirketin Catcher tesislerinde kendi çalışanlarına sahip olduğunu belirtti ancak raporların duyurulması üzerine kompleksi denetlemek için bir ekip gönderdi. Yetkili, 150 kişiyle görüşüldüğünde standartlarının ihlal edildiğine dair herhangi bir kanıt bulunamadığını da sözlerine ekledi. “Yapılan her iddiayı araştırıyoruz, işçilerimizi tedarik zincirimizde korumak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.” dedi. 

Apple, işçi hakları standartının ihlal edilmediğini söyledi. Ayrıca raporda çocuk işçiliğe dair bir kanıt da bulunamadı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.