“ASKERİ YARGI KALDIRILACAK”

“ASKERİ YARGI KALDIRILACAK”

Hukuk devletinde iki tane yargı olmayacağını belirten Sürekli, “Askerler ayrı usule tabi, siviller ayrı usule. Şimdi yargılamada birliği sağlayan tarihi bir adım atılacak ve askeri yargı kaldırılacak” dedi.

Aliağa’da kapı kapı gezerek 16 Nisan’da gerçekleştirilecek anayasa referandumu için vatandaşları bilgilendiren AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, Çakmaklı Mahallesinde hem kahvehane hem de ev ziyaretleri gerçekleştirdi. Buradaki programının ardından Şehit Kemal Mahallesinde esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelen Sürekli, anayasa referandumundan çıkacak sonucun Türkiye’nin geleceği için önemine vurgu yaptı. 1995 yılında Hakkari Şemdinli’de şehit olan Piyade Onbaşı Bahattin Elden’in annesini ziyaret eden Sürekli daha sonra Çıtak Mahallesinde kahvehane ve ev ziyaretleriyle Aliağa programına devam etti.

“BU BÜYÜK BİR ADIMDIR”

Çamaklı Mahallesinde gerçekleştirdiği kahvehane ziyaretinde vatandaşlara hitap eden ve konuşmasında yeni anayasayla birlikte yargı ile ilgili son derece önemli düzenlemelerin yer aldığını ifade eden Sürekli şunları kaydetti:

"Esasında yargı açısından baktığımızda hukuk devletini tahkim eden, demokratik hukuk devleti bakımından da son derece tarihi öneme sahip adımlar atılmaktadır. Anayasamızda 'yargı yetkisi Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır' ifadesi var. Bunun yanına 'tarafsız' kelimesi ilave edilecek. Bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır olacak. Tarafsızlık yargı niteliğinde tartışmalarda en üst noktalarda yer alan eleştiri konusu. Şimdi bu bir anayasal dayanağa kavuşturulacak. Bu büyük bir adımdır.”

“İKİ ÜLKE VARMIŞ GÖRÜNTÜSÜ…”

Türkiye'de sivillerin yargılandığı ceza mahkemeleri olduğu gibi, sivillerin hak aradığı idari mahkemeler de olduğunu belirten Sürekli, “Aynı şekilde asker kişilerin yargılandığı Askeri Ceza Mahkemeleri, Askeri Yargıtay var ve idari eylem ve işlemleri dolayısıyla da Askeri Yüksek İdare Mahkemesi var. Hukuk devletinde tek yargı olur, iki tane yargı olmaz. Askerler ayrı usule tabi, siviller ayrı usule tabi. Askerler ayrı mahkemede yargılanıyor, siviller ayrı mahkemede yargılanıyor. Bu sanki Türkiye'de iki ayrı devlet varmış görüntüsü yaratıyor. Bir yandan çift başlı bir yürütme var diyoruz, hem başbakan, bakanlar kurulu var hem de cumhurbaşkanı var. Öte yandan çift bir yargılama usulü var. Şimdi yargılamada birliği sağlayan tarihi bir adım atılacak. Askeri yargı kaldırılacak. Sadece disiplin mahkemeleri kurulabilecek. Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılacak. Askeri Yargıtay ile Askeri Yüksek İdare Mahkemesi de Danıştay ile birleştirilecek. Bu, hukuk devletini zayıflatan bir şey değildir” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.