“Avrupa'daki gibi, ilköğretimde yüzme dersi verilmeli”

“Avrupa'daki gibi, ilköğretimde yüzme dersi verilmeli”

CHP'li Cankurtaran'dan ilginç öneri

CHP Spor Üst Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, yeni eğitim yılı öncesinde ilginç bir öneride bulunarak, önümüzdeki yıldan itibaren kimi Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ilköğretimde yüzme dersi verilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Spor Üst Kurulu, Adalet Kurultayı’nda gerçekleştirilen Spor Çalıştayı’nın ardından yapılacak çalışmalarını değerlendirmek üzere CHP Spor Üst Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran’ın öncülüğünde  toplandı. CHP Genel Merkezi’nde yapılan toplantıda yeni eğitim yılının da başladığını hatırlatan Cankurtaran’dan ilginç bir öneri geldi. Türkiye’de spor alışkanlığının istenen düzeyde olmadığını belirten Cankurtaran, “Spor denildiğinde herkesin aklına sadece futbol, basketbol gibi spor dalları geliyor. Ancak; futbol, basketbol veya voleybol gibi branşların bireysel olarak yada bu sporların yapıldığı alan itibarıyla her yerde yapılması mümkün olmayabilir. Okullardaki beden eğitimi dersleri okul dışında eğiticilerin denetiminde yapılamıyor. Her yaşta kadın-erkek demeden, sürdürülebilir, çocuk gelişimine ve vücut, zihin gelişimine faydalı spor olarak ilk sırada yüzme geliyor. Türkiye’de yüzme spor dalı desteklenmeli ve çocuklar ilkokuldan başlayarak yüzmeyi öğrenmeye teşvik edilmelidir” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“NÜFUSUN YÜZDE 70’İ KIYILARDA AMA YÜZME BİLEN SAYISI 5 MİLYON”

“HER YIL 1000 KİŞİ BOĞULARAK ÖLÜYOR”

“Almanya gibi kimi Avrupa ülkelerinde yüzme dersi ilkokullarda çocuklara spor dersinin içinde zorunlu olarak öğretiliyor. Çocuklar okullar tarafından belediyelerin ya da anlaşmalı kurumların yüzme havuzlarına götürülerek eğitiliyor.  Özellikle tatil yörelerinde küçücük Avrupalı çocuklar gayet iyi yüzerken, bizde yetişkin insanlar bile doğru dürüst yüzemez. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve nüfusunun yüzde 70’i de kıyı bölgelerde yoğunlaşan, yine pek çok gölü, nehri olan Türkiye’de yüzme bilen insan sayısının beş milyonun biraz üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Ne trajik bir rakam değil mi? İstatistiklere göre her yıl Türkiye’de 1000 civarında insan suda boğularak ölüyor. Çok mu zor bir şey en azından tıpkı Avrupa’daki gibi yüzmeyi ilkokullarda zorunlu bir ders olarak okutup öğretmek.”

“UYGULAMAYA BAŞTA TESİSLERİN OLDUĞU YERLERDE BAŞLANABİLİR”

Teklifiyle ilgili olarak birçok yerde yüzme eğitimi verebilecek yeterli tesisin olmadığı itirazlarının gelebileceğini de hatırlatan Cankurtaran, “Boş yere harcanan paralar yerine, her yere çocukların faydalanabileceği yüzme tesisleri kuracaksın. Bugün neredeyse her bölgede kamu kurum ve kuruluşlarına veya özel kuruluşlara, otellere ait havuzlar vardır Bunlardan da faydalanılabilir. Uygulamaya bir anda bütün Türkiye’de başlanacak diye bir şart da yok. Ancak ilk başta tesislerin yeterli olduğu yerlerden başlanabilir ve birkaç yıl içinde tesisi olmayan yerlerde yüzme havuzları yapılması sağlandıktan sonra ülke genelinde yaygınlaştırılabilir. Böylece tatile yada yüzme kursuna gitme şansı olmayan çocuklar da bu spordan faydalanır” şeklinde konuştu.

“YÖRELERE UYGUN SPOR DALLARI OKULLARDA DESTEKLENMELİ”

Cankurtaran, ayrıca yörelerin coğrafi özelliklerine uygun olarak okullarda farklı spor dallarının desteklenebileceğini de kaydederek, “Örneğin Erzurum’da Kars’taki okullarda belli periyodlarla çocuklara kayak sporu konusunda eğitim verilebilir. Sahillerde ise su sporları bu alanda faaliyet gösteren kurumlarla anlaşılarak okullarda ders olarak okutulabilir. Sporun yaygınlaşması ve Türkiye’de gelişmesi için beden derslerinin yeni bir anlayışla işlenmesi ve uygulanabilir spor dallarına yönelmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu işi okullara indiremezsek Türkiye’de sporu geliştiremeyiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.