Ay’da su buzulları için yeni kanıtlar

Ay’da su buzulları için yeni kanıtlar

Ay’da su buzullarının bulunmasının ardından yapılan araştırmalara hız verildi. Elde edilen verilere göre Ay’ın kutuplarında su buzulları bulunuyor.

Uzayda yaşam arayışları için Mars, Jüpiter gibi gezegenlere yönelik araştırmalar yapılıyor olsa da bunlardan çok daha yüksek bir olasılığa bir yer var sahip; Ay. Bundan birkaç yıl önce Ay’da su buzulları bulunduğuna yönelik veriler elde edilmişti. Yeni bir çalışmayla yapılan analizler, bu verileri destekledi.


ABD ve Hindistan’ın Ay uzay araçlarından alınan veriler, Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde jeoloji ve madencilik mühendisi olan Leslie Gertsch tarafından incelendi. Gertsch, karmaşık ve spesifik olarak nitelendirdiği veriler üzerine yaptığı çalışmalarda, Ay yüzeyinde su ve buzun var olduğu sonucuna vardı. Verilerin haritalanması ile aşağıdaki tablo elde edildi.

Bu tabloda sol kısımda Ay’ın kuzey kutbu, sağ kısımda ise güney kutbu görülüyor. Yeşil ve mavi noktalar ise Ay yüzeyinde su buzullarının bulunabileceği muhtemel yerleri gösteriyor. Verilere göre, -126 santigrat derecedeki bu noktalarda, su buharı bile aniden donabiliyor.

Ay’da su
 

Ay’da su buzullarının bulunması ise iki farklı açıdan yönden sağlıyor. Bu su ve buz, Ay’da muhtemel bir kolonileşmede sıvı ihtiyacının karşılanabilmesini sağlayabilir. Ayrıca suyun hidrolizi ile elde edilebilecek hidrojen ve oksijen de uzay araçlarında yakıt ve enerji ihtiyacı için kullanılabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.