AZ UYKU KİLO ALDIRIYOR

AZ UYKU KİLO ALDIRIYOR

Yetersiz ve kalitesi uykunun kilo aldırdığına dair çalışmalar her geçen gün artmaktadır.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Tuba Turkut, “Yapılan çalışmalar 4 saat gibi kısıtlı bir uyku düzenine sahip olan bireylerin sebze, meyve, süt ürünleri yerine daha çok kek, kurabiye gibi şeker ve yağ oranı yüksek yiyeceklere yöneldiğini göstermektedir” dedi.Bir başka çalışmada açlık ve tokluk hormonlarımız olan leptin (doygunluk sinyali) ve gherlin (açlık sinyali) birlikte çalışırlar. Az uyku uyuyan bireylerde gherlin hormonu çok fazla üretilirken leptin hormonunun üretimi yetersiz kalmakta ve bu bireylerin açlık duygusu ve yemek yeme istekleri daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Günde 7 saatten fazla uyuyan bireylerde ise açlık duygusu ve kontrolsüz yeme isteklerinin daha az olduğu gözlemlenmiştir.Günlük uyku düzenleri 5 saat olan bireylerin gün içinde 8 saat uyuyan bireylere göre 221 kalori daha fazla aldığını gösteren çalışmalardan yola çıkarak kilonuzu ve sağlığınızı korumak için yeterli ve kaliteli uyku uyumaya özen gösterin…

Kaliteli ve sağlıklı bir uyku için;

Düzenli bir uyku programınız olsun. Her gece aynı saatte uyuyup her sabah aynı saatte kalkın (hafta sonu dahil)
Uyku getiren bir gece rutini edinin. Sıcak bir banyo, meditasyon ya da masaj.
Kitap okuyarak uykuya dalmayı seviyorsanız aksiyon gerilim tarzında bir kitap tercih etmeyin
Bilgisayar ve televizyonu yatak odanızdan çıkarın. Telefonu yatağa girmeden 1 saat önce kapatın ki beyniniz dinlensin ve telefonda gereksiz vakit kaybetmeyin.
Ilık süt içmeye özen gösterin özellikle sütünüze bir çay kaşığı vanilya ilave etmek dinlendirici bir uyku için iyi gelecektir.Beslenme ve Diyetetik Uzmanı ve Dyt. Tuba Turkut: 2009 Yılında Uludağ Üniversitesi Gıda Teknolojisini bitirdi. 2013 Yılında İstanbul Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirdi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.