BAHAR GÜNEŞ'TEN AİLELERE TATİL REHBERİ

BAHAR GÜNEŞ'TEN AİLELERE TATİL REHBERİ

Ülkemizde yaz tatilinin 100 günlük çok uzun bir süreyi kapsadığını ve bu uzun aranın aileler için ciddi sıkıntılar yaratarak, iyi planlamanın önemini ortaya çıkardığını belirten

Uygar Çocuk Anaokulları Genel Müdürü Psikolog Bahar Güneş, ebeveynler için çok faydalı olacak bir tatil rehberi önerdi.Ailelerin tatilin gelmesiyle birlikte, “Yine tatil geldi. Çocuğumu ne yapacağım?”, “Sürekli oyun oynarsa, derslere zaman ayıracak mı?”, “Sürekli oyun oynayıp, kitaplardan uzak mı kalacak?”, “Tatili nasıl değerlendireceğimize nasıl karar vereceğiz?”, “Güvenilir bir yer nasıl bulacağız?”, “Geç yatıp geç mi uyanacak?”, “Teknoloji savaşı yine mi başlayacak?” gibi sorulara yanıt aramaya başladığını kaydeden Güneş, “Tatil, uzun olması nedeniyle eğitimcileri de kaygılandırıyor; çünkü bu uzun ara, tekrar yapılmadığında ciddi öğrenme kayıplarına yol açabiliyor” diye konuştu.

“Yaz tatilinde aileler, her gece en az 1-2 saati birlikte geçirmeli” diyen Psikolog Bahar Güneş sözlerini şöyle sürdürdü: “Aile bağlarının pekiştirilmesi için geniş aile olarak tanımlanan büyükanne, büyükbaba, hala, teyze, amca, dayı, yeğen, kuzen gibi yakınlarla paylaşmak amacıyla ziyaretler yapılmalı. Unutmamalıdır ki; zekâyı geliştiren en önemli hususlardan biri sosyalleşmedir. Yurtiçi veya yurtdışında yaşayan yakın akrabalarla görüşmek için seyahatler düzenlenebilir. Araba, otobüs, gemi, uçak vb. araçlarla yapılan yolculuklarda çocukların güzergahı haritalara bakarak takip etmeleri, trafik levha ve işaretlerini izlemeleri etkin öğrenmeyi sağlar. Gittiği yerlerdeki tarihi ve doğal zenginlikleri tanımak, çocuklarda yaşayarak öğrenmeyi gerçekleştirir”

İLGİ DUYDUĞU ALANLARA YÖNLENDİRİN

Çocuğun ilgisi doğrultusunda sportif ve sanatsal etkinliklere katılması, yaşıtlarıyla birlikte aynı ortamı paylaşabileceği kulüp, kurs gibi faaliyetlerde bulunmasının onu çok yönlü geliştireceğine dikkat çeken Bahar Güneş, “Çocuğunuzun okulu ve öğretmenlerince verilmiş olan tatil ödevlerine günlük düzenli zaman ayrılmalı, şematik olarak zaman programlanabilir. Her gün düzenli kitap okumalı. Çocuğunuz bitirdiği sınıf düzeyine dair öğrenmiş olduğu konuları tekrar etmelidir. Yeni başlayacağı sınıf düzeyine dair dersler ve konuların neler olduğuna zaman ayırmalı ve ön hazırlık yapmalıdır. Günlük uyku saatine özen göstermelidir” ifadesini kullandı.

SPOR OLMAZSA OLMAZ

Çocukların 6 - 7 yaşında yüzme, cimnastik gibi ağır olmayan bir etkinlikle spora başlamasının daha doğru bir hareket olacağını hatırlatan Güneş, şunları söyledi: “Yapılandırılmış ortamlarda antrenör denetiminde spor yapan öğrenciler kurallara uygun davranma konusunda deneyim kazanırlar. Bir gruba ait olma duygusunu yaşarlar. Spor yaparak rahatlarlar. Özgüvenleri gelişir. Ev ortamı ailenin okumaya verdiği değeri yansıtmalıdır. Bunu sağlamak için evde bütün aile üyelerinin ilgisini çekecek okuma materyalleri bulundurulmalıdır. Günlük bir gazeteye, hem çocuklar hem de yetişkinler için basılan dergilere abone olmak, kitap kulüplerine üye olmak, indirimli veya kullanılmış kitap satan mağazalardan ucuz yayınlar almak, kütüphaneden düzenli olarak kitap ödünç almak, arkadaş ve akrabalarla kitap değiş tokuş yapmak gibi yaklaşımlar okuma materyallerinin zenginleştirilmesi için önemlidir”

YAZ OKULLARI, TATİLDE EĞLENCE VE SORUMLULUĞU DENGELER

Yaz okullarının öğrenci ve ailelerin tatil dönemini yararlı şekilde değerlendirmelerine fırsat tanıyan kurumlar olduğunu belirten Psikolog Bahar Güneş, “Özellikle ortaokul ve lise çağındaki kız ve erkek öğrenciler yatılı yaz kamplarına gönderilebilirler. Ancak aileler bu konuda çocuklarının görüşlerini almalı, onlara katılacakları yaz kampları, tercih edecekleri spor dalları ve etkinlikler hakkında seçim yapma hakkı tanımalıdırlar” bilgisini verdi.

unnamed-(9)-030.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.