Bakan Sarıeroğlu’dan Anlamsız Yanıt

Bakan Sarıeroğlu’dan Anlamsız Yanıt

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, fazla mesaide dünyada ilk sıralarda yer alan Türkiye’nin kanayan yarası olan iş kazalarını, soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi.

Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, denetimlerde yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere idari yaptırım uygulandığını ifade etti. 
 
CHP Niğde Milletvekili ve Emek Büroları Merkez Yöneticisi Ömer Fethi Gürer, önergesinde Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) "Dünyada İstihdam ve Sosyal Görünüm 2017" raporuna göre fazla mesai saatlerinin fazlalığıyla Türkiye’nin dünyada ilk sıralarda yer aldığını anımsattı. 
 
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Sarıeroğlu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergesinde “Ülkemizde kaç işçi, bir yılda ne kadar fazla mesai yapmaktadır? İş kazaları ve istihdam fazla mesai için bir neden midir?” şeklinde sorular yöneltti. 
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise 4857 sayılı İş Kanununa göre genel bakımdan çalışma süresinin haftada en çok kırk beş saat olduğunu belirerek, “Fakat ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle kanunda belirtilen sürelerde fazla çalışma yapılabilmektedir” açıklamasında bulundu. 
 
Bakan Sarıreroğlu, “Bakanlığımız tarafından, çalışma hayatı ile ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanmasının denetlenmesi amacıyla programlı ve program dışı teftişler yapılmaktadır. Yapılan denetimler sonucunda mevzuatta belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmeyen işveren veya vekillerine idari yaptırımlar uygulanmaktadır” ifadelerini kullandı. 
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iş cinayetlerinde Avrupa birincisi olmamız  sorunun büyüklüğünü gösteriyor. İş cinayetleri Türkiye’nin kanayan yarası haline geldi” dedi . Fazla mesailerin artması konusunda ülkemizin, dünyada ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Mevzuatta belirtilen  zorunlu haller için fazla mesailer giderek olağanlaştı.  Bu yolla daha az istihdam daha fazla fayda iş sağlanmaya çalışıyor. Fazla mesai normal mesai gibi kabul edilen yerler dahi var. Fazla mesai daha çok emek olması yanında olduğundan fazla yükün insan bedenine yüklenmesi demek, kimi zaman çalışan rızası ile yapılmadı gereken fazla mesai zorunlu uygulamaya dönüştü. Bunun olumsuz yansımaları var. Dikkat dağınıklığı, yorgunluk, verim kaybı gibi olumsuzluklarda üretebilir. Her yıl yüzlerce işçimiz iş cinayetlerine kurban giderken, böylesine önemli bir sorunu bakanlığın mevzuat hükümlerini işaret ederek geçiştirmesi, bu konun farkında olmadıklarının yansımasıdır. İnsan sağlığı, iş kazaları olmaması, bu alanda yeni düzenlemelere gerek olduğunu da gösteriyor” dedi. 
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, fazla mesailerin makul seviyenin çok üstünde gerçekleştirilmesinin, istihdam artışına da engel olduğunu gibi verimin düşmesi  bir nedeni olduğunu vurgulayan Gürer çalışanların  işsizlik nedeni ile mağdur edilmemeleri ve hakkaniyetle çalışma sürelerinin düzenlemesi, ILO normlarının uygulanması gerektiğini  ifade ederek, “Bu konuda da ciddi tedbirlerin alınması kaçınılmaz hale gelmiştir” diye konuştu.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.