BALBAY: “EĞİTİMDEN YAPILAN TASARRUF İSRAFTIR”

BALBAY: “EĞİTİMDEN YAPILAN TASARRUF İSRAFTIR”

CHP İzmir milletvekili ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Mustafa Ali Balbay

gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu gözetilerek uygulanan yaz saati uygulamasının öğrenci çocuklarımız ve aileleri üzerinde yarattığı olumsuz etkileri Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu. Balbay, “eğitimi ve çocuklarımızı karanlıktan çıkarın” dedi.

Balbay hükümetin eğitim öğretimin kalitesi ve başarısı açısından açıklanan PISA sonuçlarına dikkat çekerek, “Dünyada 72 ülke arasında fende 52, matematikte 49, okumada 50 nci sıradayız.  Bunu kabul etmek mümkün değil. OECD ortalamasının altında kalmanın temel sebebi asla çocuklarımız değil. Bunun sebebi 14 yıldır eğitimi tarikatlar ve cemaatlere peşkeş çekip dünya standartlarında bir eğitim öğretim programı uygulamayan AKP hükümetleridir.  Öyle ki içerik bakımından çocuklarımızı karanlığa boğmaya çalışan bu hükümet, şimdi çocuklarımızın okula gidiş gelişlerini de karanlıkta bırakmıştır. Yani eğitimi ve çocuklarımızı karanlığa boğmuştur.  Ancak biz bunun böyle devam etmesine asla müsaade etmeyeceğiz.” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “"Türk milletinin karakteri yüksektir. Türk milleti çalışkandır. Türk milleti zekidir...” sözlerini hatırlatan Balbay şöyle devam etti; “Kimse bu milletin karakteri, çalışkanlığı ve zekası ile daha fazla oynamasın. Aksine bu özellikleri ortaya çıkaracak eğitim öğretim fırsatını versin ve ekonomik desteği artırsın.”

Bunun için aynı duyarlılık ve hassasiyetin yöneticilerde de olması gerektiğini vurgulayan Balbay, “ çocuklarımızı daha fazla karanlığa boğmayın” dedi.

Eğitimde yaratılan temel sorunlar yetmiyormuş gibi bir de Hükümetin yaz saati uygulamasını her yıl, yıl boyu uygulama kararı almasını eleştiren Balbay şunları söyledi:

“Bu karar nedeniyle ülkemizin birçok şehrinde özellikle ilk ve ortaokul düzeyinde öğrenciler olmak üzere, erken saatte mesaiye başlayan kamu ve özel çalışanları ile aileler olumsuz etkilenmiştir. Uygulama her ne kadar enerji tasarrufu gözetilerek alınsa da, henüz gece karanlığında kalkmak ve yollara düşmek zorunda kalan öğrencilerimizin can güvenliği, sağlık ve bedensel gelişimleri ile eğitim öğretim başarıları açısından olumsuzluklara neden olduğu ilgili uzamanlar tarafından da dile getirilmekte. Bakanlığın bu uygulamadan vazgeçilmesi için girişimlerini bekliyoruz. Vazgeçmeyeceklerse en azından sabaha karşı, daha gün doğmadan yollara düşen öğrencilerimizin bulundukları bölge ve illerde ders saatlerinin ona göre düzenlenmesi daha gerçekçi olacaktır.  Hükümet bilmelidir ki eğitimden yapılan tasarruf israftır.”

Balbay Bakan İsmet Yılmaz’dan şu sorularına yanıt istedi:

Kararın uygulanması ile öğrenci çocuklarımız üzerinde yaratacağı olumsuzluklara ilişkin bakanlık olarak tespitleriniz olmuş mudur? Nelerdir?

Öğrenci çocuklarımız açısından olumlu/olumsuz hangi etkileri yapacağına ilişkin, eğitimin tarafları olan sendikalar, okul aile birlikleri, çocuk gelişim uzmanları veya Türk Tabipler Birliği gibi akademik odalardan görüş aldınız mı? Aldınız ise görüşleri ne olmuştur?

2016 – 2017 eğitim öğretimin başladığı 19 Eylül 2016 tarihinden bu yana uygulanan bu kararın öğrenci çocuklarımız açısından olumlu/olumsuz etkileri bakanlık tarafından araştırılmış mıdır? Hangi sonuçlarla karşılaşılmıştır?

Sabaha karşı, gün doğmadan yollara düşen öğrenci ve velilerin memnuniyetsizliklerine yönelik bir düzenleme yapacak mısınız?

Eğer uygulamadan vazgeçmeyi hükümet olarak düşünmüyor iseniz; Bölge ve illerin aydınlanma saatleri göz önünde tutularak ders saatleri ve mesai saatleri açısından bir düzenleme yapmak daha gerçekçi olmaz mı?

"Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin düzenlenmesi hakkındaki, 14 Mart 2016 tarihli ve 8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda yer alan '30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00'ten itibaren bir saat geri alınması' ibaresi yürürlükten kaldırılarak sağlanmıştır."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.