BALBAY LYS SONUÇLARINA GÖRE SIFIR ÇEKİLEN DERSLERİ SORDU

BALBAY LYS SONUÇLARINA GÖRE SIFIR ÇEKİLEN DERSLERİ SORDU

BALBAY: "BAŞARISIZLIĞI ÖRTEREK DEĞİL SORGULAYARAK ÇÖZERSİNİZ"

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Mustafa Ali Balbay 2017 LYS sonuçlarını sordu. Milli Eğitim Bakanı tarafından yazılı olarak yantlanması için verdiği önergesinde Balbay, “LYS sınav sonuçlarına göre hangi derslerden kaç aday sıfır aldı. Neden böyle bir sonuç yaşanıyor. Bakanlık açıklamalı. Bu sıfır sonuç aslında adayların değil AKP’nin eğitimdeki başarısızlığıdır” dedi.

Bakanlığın son yıllarda yapılan sınavlara dair istatistikleri yayınlamayarak kendi başarsızlığını gizlemeye çalıştığını vurgulayan Balbay şunları söyledi:

“İnsanın ve toplumun gelişmesi eğitimle olur. Bilim ve teknoloji ışığında geliştirilmeyen, aklı kullanmayan eğitim elbette bol sıfırlı sonuçlar doğuracaktır. Bakanlık eğitimde hamasete son vermeli. Başarı getirecek eğitim alanlarını geliştirmeli. Her sınavda yaşanan başarısızlığı gizlemek marifet değil. Geçen yıl yaklaşık 33 bin aday sıfır çekmişti. Bu yıl ise bu rakamlar açıklanmadı. Başarısızlık gizlenerek değil sorgulayarak aşılır."

Balbay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çinlilerin bir sözü var, diyor ki: 'Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek, on yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik, yüzyıl sonrasını düşünüyorsan toplumu eğit.' Eğitim, dört beş kuşak sonrasına hitap eden büyük bir değerdir. Ancak AKP Hükümeti, değil yüz yıl sonrasını yarını bile hesap edemeyen, düşünemeyen bir durumdadır. AKP iktidarları döneminde Milli Eğitim Bakanı 6 kez değişti, onlarca sınav sistemi ve değerlendirme yöntemi değişti, her bakan eğitim sisteminde pek çok olumsuz değişikliğe gitti ve ülkemizde eğitim-öğretim iktidar eliyle yok edildi.”

Balbay 2017 LYS sonuçlarına ilişkin Bakan Yılmaz’dan şu sorularına yanıt istedi: 

2017 yılı YGS sınavında 180 puan alan öğrencilerin girebildiği ÖSYM'nin düzenlediği 2017 LYS sınav sonuçları 11 Temmuz Salı günü itibariyle açıklandı. Sınava giren adaylar;

• LYS1 Matematik (80 Soru)

• LYS2 Fizik (30 Soru), Kimya (30 Soru), Biyoloji (30 Soru)

• LYS3 Türk Dili ve Edebiyatı (56 Soru), Coğrafya-1 (24 Soru)

• LYS4 Tarih (44 Soru), Coğrafya-2 (14 Soru), Felsefe Grubu (32 Soru)

• LYS5 Yabancı Dil (Alm) (80 Soru), Yabancı Dil (Fra) (80 Soru), Yabancı Dil (İng) (80 Soru) üzerinden değerlendirildiler.

Bu bağlamda:

1. LYS1 için kaç aday sınava girmiştir? Girilen Matematik dersinden sıfır çeken öğrenci sayısı kaçtır? Adayların doğru/yanlış başarı sıralaması nedir?

2. LYS2 için kaç aday sınava girmiştir? Girilen Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinden sıfır çeken öğrenci sayısı kaçtır? Adayların doğru/yanlış başarı sıralaması her ders için ayrı ayrı nedir?

3. LYS3 için kaç aday sınava girmiştir? Girilen Türk Dili ve Edebiyatı ve Coğrafya derslerinden sıfır çeken öğrenci sayısı kaçtır? Adayların doğru/yanlış başarı sıralaması her ders için nedir?

4. LYS4 için kaç aday sınava girmiştir? Girilen Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu derslerinden sıfır çeken öğrenci sayısı kaçtır? Adayların doğru/yanlış başarı sıralaması her ders için nedir?

5. LYS5 için kaç aday sınava girmiştir? Girilen Yabancı Dil (Alm), Yabancı Dil (Fra) ve Yabancı Dil (İng) derslerinden sıfır çeken öğrenci sayısı kaçtır? Adayların doğru/yanlış başarı sıralaması her ders için nedir?

6. 2002 ile 2017 arası üniversiteye giriş için sınav olunan bu derslere ait sıfır sonuç istatistiği yıllar itibarıyla nedir?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.