BALBAY’DAN BAKAN EROĞLU’NA: “KUŞ CENNETİ PLANINIZI BİLMEK İSTİYORUZ”

BALBAY’DAN BAKAN EROĞLU’NA: “KUŞ CENNETİ PLANINIZI BİLMEK İSTİYORUZ”

BALBAY YATIRIMLARDAN KUŞ CENNETİ’NE HER ALANDA İZMİR’İN HAKKINI SAVUNUYOR.

 

CHP İzmir milletvekili Mustafa Ali Balbay Kuş Cenneti’ni Meclis çalışmalarında kürsüye taşıdı. Balbay 25 Mayıs günü gerçekleştirilen genel kurul çalışmalarında aldığı gündem dışı söz hakkını Kuş Cenneti için kullandı.

Balbay Kuş Cenneti ve protokol süreci için şöyle konuştu:

“Çocuklarımızdan miras aldığımız, daha doğrusu çocuklarımızdan ödünç aldığımız doğa, hepimizin ortak sorumluluğundadır. İzmir Kuş Cenneti, Konak’tan yirmi beş dakika uzaklıkta. Yani Konak’tan, merkezden çıktığınızda yirmi beş dakika sonra bu cennete geliyorsunuz. Burası 20 kilometrelik bir turla tanıyabileceğiniz -öteki bölümlere ulaşmanız zor olabilir- çok güzel bir cennet. Türkiye’deki 500’e yakın kuş türünden 300’ü burada yuva kurmakta ve yaşamakta. İZKUŞ yani İzmir’deki yerel yönetimin ortak bir kurumu ile bakanlık arasında yapılan bir protokolle buradaki kuşlar yaşamını sürdürmekteydi ve her geçen gün de nüfusları artmaktaydı. Örneğin, burada şu anda 60 bin flamingo yaşamakta. Ancak Bakan Eroğlu, bu yıl protokolü yenilemeyip “Zaten çok da yatırım yapmadınız.” gibi gerçekçi olmayan bir eleştiriyle bu sözleşmeyi, bu protokolü imzalamayacağını açıkladı. Bizler İzmir Kuş Cenneti’yle ilgili tepkimizi ortaya koyunca Bakanlık ikinci bir açıklamayla “Biz daha iyisini yapacağız. Güzel projelerimiz var. Önümüzdeki dönem göreceksiniz daha güzel olacak.” gibi içi boş, sadece hoş sözlerle dolu bir açıklama yaptı.”

Balbay kürsüdeki konuşmasında Eroğlu’na şöyle seslendi:

“İzmir Kuş Cenneti’yle ilgili yapacağınız çalışmanın ayrıntısı nedir? Yerel yönetimin yatırım yapmadığını söylediniz, ben size belediyenin sadece yapay flamingo adasına yaptığı 3 milyon liralık yatırımı hatırlatmak isterim. Bunun yanı sıra, Homa Dalyon yolu tahkimatı ve kanal çalışması için toplamda 15 milyon 825 bin lira harcama yapmıştır. İZKUŞ ve belediye Kuş Cenneti’nin İzmir’e ve Türkiye’ye kazandırılması için her türlü yatırımı yaptı. Eğer doğadaki canlılar da oy verse Aziz Başkan yüzde 90’la seçilir. Kırsal kesime çok ciddi yatırımlar yapan bir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu.”

Bakanlığın, Hükûmetin özellikle İzmir’le ilgili yatırımlardaki tutumunu eleştiren Balbay şunları söyledi:

“Sabuncubeli Geçidi 2017’de açılacaktı, açılışa biz de katılmak isteriz, henüz ne zaman açılacağı belli değil. Sayın Bakan İzmir’i, sağ olsun, yatırım çöplüğüne, proje çöplüğüne çevirdi, çoğunu hayata geçirmedi;  “İzmir’e hizmet ibadet gibidir.” demişti ama galiba biraz ihanet gibi oluyor bu yaptıklarınız. Bizim en azından şu anda içinde yaşadığımız endişe, kuşku budur. Ben Bakanlığı sorumluluklarını yerine getirmeye ve İzmir’e, Türkiye'nin, Akdeniz havzasının en önemli 3 flamingo merkezinden, yuvasından birisi olan İzmir Kuş Cenneti’ne saygı göstermeye çağırıyorum. Kuş Cennetini tekrar protokolü imzalayarak İZKUŞ’a devretmesini bütün İzmirliler adına talep ediyorum.”

Balbay’ın değerlendirmelerine cevap için kürsüye gelen Eroğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesiyle bir protokol vardı, süresi doldu dolayısıyla biz, bütün korunan alanlar için bir yönetim planı ve bir master planı hazırladık. Sadece İzmir için değil; aynı zamanda, mesela Kayseri’de Sultansazlığı yönetimi gibi, bütün bu alanları artık biz yönetiyoruz. Süresi bitti yani süresi biten protokolü yenilemedik ve Bakanlığımız bu konuda özel bir ekip oluşturdu ve gerçekten, hiç endişe etmenize gerek yok; Kuş Cenneti’ni gözümüz gibi koruyacağız” dedi.

Bakanın açıklamasını inandırıcı bulmayan Balbay söz alarak şunları paylaştı:

“Bakanın “Süre dolmuştu” sözü gerçeği yansıtmıyor. Bu protokol iki yılda bir yenileniyor. Daha önce Bakanlık demek ki en az -kabaca baktığımızda- beş kez yenilemiş. Bu kez de yenileyebilirdi, yenilemediler. Çandarlı Limanı’nın bitiş tarihi 2013’tü. Beş yıl geçti üzerinden, Sabuncubeli bu yıl bitecekti, yanlış ihale etmişler, o da bitmedi. İzmir’deki 35 temel projenin sadece 2’sini yaptılar, devamını yapmadılar.”

Balbay Bakan Eroğlu’na İzmir’in ödediği vergi ve aldığı yatırım miktarını hatırlatarak sözlerini şöyle noktaladı:

“İzmir Ticaret Odasının rakamlarıyla söylüyorum, geçen yıl İzmir’den toplanan vergi 52 milyar lira, İzmir’e yapılan yatırım 13 milyar lira. Yani şimdi, İzmir’den 5 alıyorsunuz, 1 veriyorsunuz. Durmuş saat bile günde 2 defa doğruyu gösteriyor. Onun için Bakanın İzmir’e yatırımlar yaptık, demesi hiç gerçekçi değil. İzmir’den 5 almaktalar ama İzmir’e 1 vermekteler. Biz İzmir’in hakkını istiyoruz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.