BAŞDANIŞMAN “BAŞKANLIK SİSTEMİ”Nİ ANLATTI

BAŞDANIŞMAN “BAŞKANLIK SİSTEMİ”Nİ ANLATTI

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin düzenlediği konferansta, “Yeni Anayasa Süreci ve Başkanlık Sistemi”ni anlattı.

Rektör Prof. Dr. Akhan’ın açılış konuşmasıyla başlayan konferansta Karatepe,  bütün anayasaların darbelerden sonra yapıldığından yola çıkarak, mevcut durumu özetledi.  Prof. Dr. Karatepe “İnsanlarımız kendi arasında iki ana gruba ayrılmıştı. Solcular ve sağcılar birbiriyle çatışıyordu. İşte bunun üzerine 12 Eylül geldi. 12 Eylülcülerin yaptığı anayasa ideolojik bir anayasaydı. Bu anayasa 30 yılda 15 kez değişti, yapılan tüm değişikliklerde de yasaklar ortadan kaldırıldı” dedi.

“Yamalı Bohçaya Döndü”

Türkiye’de siyaset yapan herkesin anayasanın değişmesi için çalıştığını belirten Prof. Dr. Karatepe, düzenlemelerin yürürlüğe girmesi halinde dörtte üçünün değişeceğini söyledi.  Prof. Dr. Karatepe, “Yamalı bohçaya döndü. Yüz maddelik yeni bir anayasa yaptık. Meclis toplandığında, yeni anayasada uzlaşamaz ise mevcudu değiştiririz dedik. Bir de 20 maddelik bir metin daha hazırladık. Mevcut sistem zaten parlamenter sistem değil.  Hazırlanan yeni metinlerde Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, başkanlık sisteminin özelliğidir.” dedi.

Mevcut parlamenter sistemin eksik yönlerini de değerlendiren Prof. Dr. Karatepe “Bizde kanun çıkarmanın hiçbir yerinde vekiller yoktur, grup başkan vekilleri hangi yönü işaret ederse, vekiller oylarını o yönde kullanır. Artık bu durum böyle olmayacak, kanun hazırlanmasına katılacaklar, komisyonlarda çalışacaklar, dosya taşıyacaklar.” şeklinde konuştu.

Başkanlık sistemi hakkında da bilgilendirmede bulunan Karatepe, şöyle konuştu:
“Başkanlık sistemi; üç eşit gücün kenarından çektiği bir üçgen. Bunda denge vardır. Bu sistemin özü; halk tarafından seçilen parlamento, halk tarafından seçilen başkana tam eşittir. Biz bunu Türkiye’de böyle yapamazdık. İster istemez ‘Türkiye’ye göre başkanlık’ dedik. Başkanı daha güçlü hale getiremezsiniz denilerek itiraz edildi. ‘Parlamento üstün olmalı’ dediler. Kararname yetkisinin hemen hepsini geri aldılar. Başkan sadece kendi kurumlarıyla ilgili kararname çıkaracak şimdi.”

“Vekil Sayısı 600’e çıkıyor”

Yapılan düzenlemede en önemli konulardan birinin de yargıyla ilgili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karatepe, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Vekil sayısı 600’e çıkıyor. 5 yılda bir seçim yapılacak, 18 yaşını dolduran seçme ve seçilme hakkına sahip olacak.” 

Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Karatepe, konferansın ardından İKÇÜ Uzaktan Eğitim Merkezinin (UZEM) açılışını gerçekleştirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.