Başkan Erdoğan, Nazım Hikmet'i andı!

Başkan Erdoğan, Nazım Hikmet'i andı!

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Nazım Hikmet Ran'ı ölümünün 59. yılında andı.

Medya Ege- Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden memleket şairi Nazım Hikmet Ran, ölümünün 59. yılında unutmadı. Başkan Erdoğan, "Nazım Hikmet Ran’ı aramızdan ayrılışının 59. yılında saygı ve özlemle anıyoruz" dedi.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Başkan Erdoğan, "Sürgün, hapis ve aşk ile dolu geçen yıllarında, toplumumuzun hafızalarına mühürlenmiş, unutulmaz birçok eser bırakan, Nazım Hikmet Ran’ı aramızdan ayrılışının 59. yılında saygı ve özlemle anıyoruz" ifadelerini kullandı.

fut0ocjxoaebzga.jpg

Nâzım Hikmet kimdir?

Dünya şairi, oyun yazarı, romancı ve anı yazarı Nâzım Hikmet Ran ya da kısaca Nâzım Hikmet 15 Ocak 1902’de Selanik’te doğdu. 3 Haziran 1963’te Moskova’da hayatını kaybetti.

Nâzım Hikmet “Romantik komünist” ve “romantik devrimci” gibi farklı isimlerle anıldı. Siyasi düşünceleri yüzünden defalarca tutuklanmış ve yetişkin yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiştir. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır.

Yasaklı olduğu yıllarda Orhan Selim, Ahmet Oğuz, Mümtaz Osman ve Ercüment Er adlarını da kullanmıştır. İt Ürür Kervan Yürür kitabı Orhan Selim imzasıyla çıkmıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

Şiirleri yasaklanan ve yaşamı boyunca yazdıkları yüzünden 11 ayrı davadan yargılanan Nazım Hikmet, İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre yattı. 1951 yılında Türk vatandaşlığından çıkarıldı; ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile bu işlem iptal edildi. Mezarı Moskova'da bulunmaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.