Başkan Kestelli, Dünya Gıda Gününde, su kıtlığına dikkat çekti

Başkan Kestelli, Dünya Gıda Gününde, su kıtlığına dikkat çekti

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Dünya Gıda Gününe ilişkin bir mesaj yayınladı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 1945 yılındaki kuruluş tarihini anmak, dünya çapında açlık ve yetersiz beslenmeye karşı farkındalığı artırmak ve gerekli önlemlerin alınması için harekete geçirmek amacıyla her yıl 16 Ekim tarihi Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. Belirlenen temalarla farkındalık yaratmayı amaçlayan Dünya Gıda Günü bu yıl yaşamın ve gıdanın temeli olan suya dikkati çekiyor.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu yılki sloganı ‘Su hayattır, su besindir. Kimseyi geride bırakmayın!’ olan Dünya Gıda Günü ile sürdürülebilir tarım ve gıda üretiminin önemine vurgu yapılıyor. Hızlı nüfus artışı, kentleşme, ekonomik büyüme ve iklim değişikliği, gezegenin su kaynaklarını artan bir baskı altına sokuyor. Her geçen gün azalan tatlı su kaynakları gıda üretimini olduğu kadar yaşamı da tehdit ediyor. Bu nedenle her ülke, işletme ve birey su kullanımında sorumlu üretim ve sorumlu tüketim ilkelerini yerine getirmek zorunda” dedi.

12.jpg

Gıda ve su sorununun dünya üzerinde pek çok ülkede yaşandığını ve yeterli önlemler alınmaz ise gelecek nesiller için olumsuz sonuçları olabileceğini belirten Işınsu Kestelli, “Su azaldıkça gıda üretimi azalıyor, gıda üretimi azaldıkça da yaşam zorlaşıyor. Bu nedenle su ve gıda birbiriyle bağlantılı iki kavram. Birinin olmaması diğerini de olumsuz etkiliyor. Su, insanların refahı, enerji ve gıda üretimi, sağlıklı ekosistemler ve daha fazlası için hayati önem taşıyor. Bu nedenle hem daha çok gıda üretmek hem de su kaynaklarımızı etkin kullanmak için çareler aramak zorundayız. Dünyada tatlı suyun yüzde 72’si tarımda, yüzde 16’sı evlerde, yüzde 12’si de endüstride kullanılıyor. Ayrıca, tarım için küresel su talebinin, 2050 yılına kadar yüzde 35 artması bekleniyor. Bu veriler bize su ile gıdanın ne kadar birbiri ile bağlantılı olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Bu sorunun tüm dünyanın birlikte mücadele ederek baş edebileceği bir süreç olduğunu ifade eden Kestelli, “Dünyanın en önemli tarım ve gıda üreticisi ülkelerinden birisiyiz. Ancak, son yıllarda biz de özellikle küresel iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklığın etkisini yoğun bir şekilde hissediyoruz. Bu nedenle bir taraftan tarım ve gıda üretim sistemlerimizi sürdürülebilir hale getirmeliyiz, diğer taraftan da özellikle gıda ve su tüketiminde israfı önlemeliyiz. Tarımda teknoloji kullanımı bu anlamda büyük önem taşıyor. İzmir Ticaret Borsası olarak biz de bu alanda önemli çalışmalar yapıyoruz. Yakın zamanda faaliyete geçireceğimiz İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nde (İTTM) su başta olmak üzere doğal kaynaklarımızın korunması, gıda güvenliği ve güvencesinin sağlanması amacına yönelik önemli tarımsal teknolojilerin geliştirilmesine imkan sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.