Basmane kültürü canlanacak!

Basmane kültürü canlanacak!

İzmir'in tarihi Basmane semti, bir hafta süresince birbirinden renkli kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak.

Kent Tarihçisi Orhan Beşikçi'nin sivil bir girişimi olan 6. Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri'nde Basmane bölgesi tanıtılacak.

Basmane semtinde bulunan kültür varlıklarının ve tarihi dokunun tanıtılması, korunması ve koruma bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla gerçekleştirilen etkinlikler 18 Ekim 2022 - 24 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlenecek.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada "Basmane ve çevresindeki tarihi han, hamam, türbe, köprü, kemer, konak, cami, mescit, sinagog, kilise, sebil, çeşme, mezarlık, hazire arasta, ulu ağaç gibi kültür varlıkları değeri bilinmesi gereken ortak yadigârlarımızdır. Amaç dışı kullanımlar ve diğer nedenlerle terk edilen, göçüp yok olan, yangın geçiren, viraneye dönen kültür varlıklarının sayısı her gün artmakta, izinsiz ve uzman olmayanların yaptığı müdahalelerle tarihsel kimliğinden koparılmaktadır. Yasalar, yönetmelikler, uluslararası anlaşmalara rağmen yapıldığı dönemin özelliklerini yansıtan tarihi dokunun korunmasında istenilen başarı henüz sağlanamamıştır. Kentlilik bilinci, bugünü yaşamak ve sahiplenmek kadar, kentin geleceğine dair sorumluluk taşımayı da öngörür. Geçmişe ve bugüne dair algı ve duyarlılıkları harekete geçirmek, bölgede bulunan kültür varlıklarını tanıtmak, korumak, koruma bilincini yaygınlaştırmak, kültürel mirasın insan zenginliği ile korunup yaşatılmasını ve gelecek kuşaklara bırakılabilmenin önemini vurgulamak için 18-24 Ekim 2022 tarihleri arasında, koruma bilinç ve kültürünü geliştirmek amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının ortak gayretiyle, 100 Yılda 6. Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri’ni gerçekleştiriyoruz. Bu etkinlikte konusunda uzman bilim, kültür insanları ve araştırmacılarla yapılacak söyleşileri sanatsal etkinliklerle destekleyip çevre, tarih ve kentleşmeye dair sorunları yerinde gözlemlemeyi amaçladık ve bu yıl yapacağımız etkinliklerin temasını kültürlerarası diyaloğa katkı vermek amacıyla “Basmane’de çok renklilik“olarak belirledik" ifadeleri kullanıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.