Bebek Şampuanları Bile Güvensiz Çıktı...

Bebek Şampuanları Bile Güvensiz Çıktı...

Denetlenen ürünlerin sadece 216’sı düzenlemelere uygun çıktı. 937’sinin “teknik düzenlemeye aykırı”, 119’unun ise “güvensiz” olduğu tespit edildi

Türkiye Ilaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TITCK), 2015 yılında 517 denetimde bin 272 kozmetik ürünü inceledi. Ürünlerin sadece 216’sı düzenlemelere uygun çıktı. 937’sinin “teknik düzenlemeye aykırı”, 119’unun “güvensiz” olduğu tespit edildi.

119 “güvensiz” ürünün 86’sına “sahte, kaçak ve taklit” damgası vuruldu. Sahte ürünlerin arasında parfüm, oje, allık, ruj gibi kozmetik ürünlerin yer alması dikkat çekti.

Diğer 33 “güvensiz” ürünün içerisinde şampuan, saç bakım ürünleri, tüy dökücü ve sarartıcı krem, gülsuyu, kil maskesi, bebek şampuanı, talk pudrası, ıslak mendil ve krem yer aldı. Denetimler sonucunda üretici ve satıcı firmalara 1 milyon 570 bin 472 TL para cezası kesildi.

74 ÜRÜNE ‘İSTENMEYEN ETKİ’ ŞİKÂYETİ
 
Söz konusu kozmetik ürünleri kullanan bazı vatandaşların, “istenmeyen etkiye” maruz kaldıkları için Sağlık Bakanlığı’na şikâyette bulundukları öğrenildi.Buna göre sadece kozmetik ürünler için geçen yıl 255 şikâyet yapıldı. Gelen şikâyetler sonucunda 243 ürüne denetim ve inceleme başlatıldı. Bu şikâyetlerden 74’ünün “istenmeyen etki” sonucu yapıldığı belirlendi.

“Istenmeyen etkiler” şikâyeti üzerine 49 denetimde 97 ürün incelendi. 2014 yılında denetlen 4 bin 311 kozmetik ürünün 2 bin 873’ü “güvensiz” çıkmıştı.

Bu ürünler arasında maskara, tüy dökücü krem, parfüm, bebek pudrası, sabun, kil maskesi, cilt bakım kürü ve nemlendirici losyon yer almıştı. Ürünlerin bin 92’sine “teknik düzenlemeye aykırı” damgası vurulmuş, “güvensiz ve teknik olarak aykırı” ürünler için firmalara 1 milyon 547 bin 663 TL para cezası kesilmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.