Bisikletlilerden Büyükşehir'e tepki

Bisikletlilerden Büyükşehir'e tepki

Bostanlı ikinci etap sahil düzenlemesi nedeniyle kaldırılan bisiklet yolu yerine uygun bisiklet yolu yapılmayınca bisikletliler toplanarak eylem yaptı.

Bostanlı ikinci etap sahil düzenlemesi nedeniyle kaldırılan bisiklet yolu yerine uygun bisiklet yolu yapılmayınca bisikletliler toplanarak eylem yaptı. Mavişehir Balıkçı Barınağı önünde toplanan 200 bisikletli adına konuşan görme engelli bisikletli Ali Köse "Bizler günlük hayatın her alanında işte, okulda, alışverişte ulaşımını bisiklet ile yapan İzmir’i seven, çevresini koruyan, doğa dostu bisiklet severiz. İzmir’deki tüm bisiklet grupları bir araya geldik ve İzmir Bisiklet Birliğini kurduk. 30 bisiklet topluluğunu ve 50.000’den fazla bisikletliyi temsil ediyoruz. Amacımız daha yaşanır, daha temiz, daha sağlıklı bir dünya için, bisikletin yaşamın her alanında daha fazla kullanılmasını sağlamak" dedi. Ali Köse  "Bu yılın başında Avrupa şehirleri arasında gerçekleşen Avrupa Bisiklet Yarışmasında tüm bisikletliler, el birliğiyle İzmir'imizi birinci yaptık. Amacımız İzmir’de bisikletin ve bisikletlilerin önemini gözler önüne sermekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu zafere ortak oldu. Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu defalarca “İZMİR BİSİKLET ŞEHRİ OLACAK” diye açıklamalar yaptı. Vaatlerde bulundu. Ancak bize verilen vaatlerin hiçbiri tutulmadı. İzmir’de bisiklet yolları göstermelik yapıldı. Sahillerde gezinti yolu kıvamında kaldı. Mevcut yollar ise hiçbir güvenli alternatifi yapılmadan ulaşıma kapatılıyor" diyerek eylemin amacını ortaya koydu.
 
UKOME KARARINA RAĞMEN BİSİKLET YOLU YAPILMIYOR
Ağustos ayında başlayan sahil düzenlemesi çalışmaları nedeniyle sahil bisiklet yolu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 450 gün süreyle kullanıma kapatıldı. Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı ile bu süre boyunca bisiklet yolu olarak Hasan Ali Yücel Bulvarının sağ şeridinin düzenlenmesi kararı alınmasına rağmen, ilgililerin uygun olmayan ölçülerde  1 metrelik gidiş-dönüş bisiklet yolu yapması bisikletlileri kızdırdı."Bu göstermelik bisiklet yolu kara yolundan güvenle ayrılmadığı, darlık ve su kanalı nedeniyle ölüm tuzağıdır. Bu bisiklet yolu müsveddesi bile arabalar ve belediyenin çöp konteynerleri tarafından işgal edilmektedir" diyerek isyan ettiler.
İzmir Bisiklet Birliği adına konuşa Ali Köse, "Yaptığımız itirazlara, verdiğimiz dilekçelere rağmen hiçbir değişiklik olmamıştır. Belediyeyi ve ilgilileri UKOME kararlarına ve evrensel kurallara uymaya davet ediyoruz. Bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu, ulaşımın ise bir anayasal hak olduğunu konunun taraflarına bir kez daha hatırlatmak isteriz. Bizler bu ucube yolda ölmek, yaralanmak istemiyoruz. Bisiklet yollarının mevzuata uygun olarak, çift şeritli, kara yolundan ayrılmış, güvenlikli bir bisiklet yolu yapılmasını talep ediyoruz. Yasal başvurularımızı yaparak bu konuda ihmalleri olanları tek tek dava edeceğiz" dedi.
 
EYLEM RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU
İzmir’de bisikletli ulaşımın gelişmesi için, tüm bisikletliler adına ilgililere ve yetkililere bu türden hatırlatmaları sıkça yapacaklarını belirten bisikletliler, eylemlerinin devam edeceğinin sinyalini verdiler. Görme engellilerin ve yediden yetmişyediye her yaştan bisikletlilerin yer aldığı grup, anayola olması gereken ölçülerde örtüyle bisiklet yolu oluşturarak yol boyunca ardarda dizildiler ve oldukça uzun bir bisiklet zinciri oluşturdular. Yola ceset çizgisi de çizen bisikletliler, 'güvenlikli bisiklet yolu olmadığı için ölmek istemiyoruz' mesajı verdiler. Son olarak bisikletleriyle birlikte yere yatan eylemciler, renkli görüntüler oluşturdular. Yoldan geçen yaya ve sürücüler de önce şaşırdılar ama eyleme destek olmaktan da geri kalmadılar. Karşıyaka merkeze kadar "İzmir Bisiklet Şehri Olacak" ve " Araba Kölelik, Bisiklet Özgürlük" "Arabadan İn Bisiklete Bin" diye sloganlar attılar. Yol kenarındaki İzmirliler'in desteğini de alan bisikletliler Bostanlı'da turlarına son verdiler
dsc_8749.jpgdsc_8776.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.