“Bitter, erken doğum riskini azaltıyor”

“Bitter, erken doğum riskini azaltıyor”

Medical Park İzmir Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal, gebelerin, kalsiyum, magnezyum ve potasyum bakımından oldukça zengin bir kaynak olan bitter çikolatayı her gün yemelerini tavsiye etti.

Çikolata kalsiyum, magnezyum, bakır ve potasyum bakımından oldukça zengin bir kaynaktır.Diyetisyen Fatma Baysal, bitter çikolatanın gebelikte artan mineral ihtiyacını karşılamaya yardımcı olduğunu belirterek, “Gebe bireylerde yapılan çalışmalarda kan basıncını dengelediği, kan şekeri ve karaciğer enzimlerinde olumlu etki yaptığı gözlemlenmiştir. Gebeliğe bağlı demir eksikliğinde de tüketilmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda yoğun tadı ile artan tatlı ihtiyacını bastırır. Tüketilirken özellikle daha az şeker ve yağ içerdiği, asıl yararlı olan kakao maddesini daha çok içerdiği için yoğun bitter olanları tercih edilmelidir. Günde 20 gram (2 kırık) bitter yeterli olacaktır. Ancak kafein ve yüksek kalori içerdiği için fazla tüketilmemelidir” dedi.

 “Erken doğum riskini azaltıyor”

Haftada 3 porsiyondan fazla çikolata tükettiklerini belirten kadınlarda preeklampsi görülme riskinin büyük oranda azaldığını ifade eden Diyetisyen Fatma Baysal, “Bilim adamları, çikolata yemenin preeklampsi olarak bilinen ve erken doğuma neden olan durumu azalttığını belirlediler. Gebelik şekeri olmayan gebe bireyler günde maksimum 2-3 kırık bitter çikolatayı rahatlıkla tüketebilir” diye konuştu.

 Sağlık için faydalı

Çikolatanın içerdiği kakao sayesinde tadının cezbedici olmasının yanında sağlık için de oldukça faydalı etkileri olan bir besin olduğunu anlatan Medical Park İzmir Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal, “Bitter, birçok enzimin salgılanmasını tetikleyerek, vücuda sağlık kazandırır. İçerdiği flavonoidler ile kalp damar sağlığını koruyucu etkisi yüksektir. Aspirin benzeri bir şekilde kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Yaşlanma geciktirici etkisi nedeniyle kakao tüketilmesi veya kakao yağının lokalize kullanılması önerilmektedir” dedi.Fatma Baysal, “En çok bilinen etkisi ile beyindeki endorfin seviyeleri arttırarak mutluluk sağlamasıdır. Endorfin seviyesindeki artış ise genel olarak keyif verir. Endorfin vücudun kendi doğal ağrı kesicisidir” dedi.

 wwwwwwwwwww.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.