Bunu da üretecekler! Dünyada epey geri oldukları için...

Bunu da üretecekler! Dünyada epey geri oldukları için...

Avrupa Birliği ülkeleri, Avrupa Parlementosu'nda alınan yeni bir karar ile birlikte süper bilgisayar yarışına yeniden giriyor.

Süper bilgisayarlar tıp, havacılık, robotlar ve silahlar için önemli bir araştırma aracı. Ancak sadece üç hakim oyuncu var: ABD, Japonya ve Çin. Bununla birlikte, Avrupa bu durumdan yeterince geçti ve kendi teknolojisini geliştirmek için 1.2 milyar dolar harcama planlarını açıkladı. Amaç, 2022-23 yılları arasında kendi exascale makinelerini (saniyede bir milyar hesaplama yapabilen) geliştirmek. 

Çin'in ne kadar ileride olduğuna dair bir fikir vermek için, Çin 93 petaflop ile dünyanın en hızlı süper bilgisayarı olan Sunway TaihuLight'a sahip. Ülke ayrıca, TaihuLight'ın on katından daha fazla gücüyle dünyanın ilk exascale makinesi olan Tianhe-3'ün (aşağıda) üzerinde çalışıyor ve bunu 2020 yılına kadar bitirmeyi öngörüyorlar. 

Avrupa Birliği'ndeki tek resmi süper bilgisayar, Fransa merkezli Atos isimli şirkete ait The Bull Sequana adlı süper bilgisayar. Global süper bilgisayar sıralamasında 55. olan makine, Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu tarafından kullanılacak 25 petaflop bilgisayarın ilk etabı.

Şu anda havaalanı, Avrupa Uzay Ajansı, Daimler ve Airbus gibi şirketler bu süper bilgisayarlara bağımlı olduklarından, bu hizmeti sürekli olarak ABD'deki şirketlerden sağlıyorlardı. Bu hassas kişisel bilgilerin, ticari sırların ve diğer verilerin sızdırılmasına veya çalınmasına neden olabilir. Bir anlaşmazlık veya kriz olursa, Avrupa bu makinelere erişimi kaybedebilir.

Süper hesaplama teknolojisinin satın alınması ve geliştirilmesi, exascale makinelerin yarım milyar dolara mal olması bekleniyor. Onları satın almak ve geliştirmek için Avrupa, üye devletlerden gelen 1,2 milyar dolarlık bakiyeyle 486 milyon dolar harcayacak. İlk olarak, mevcut üst süper bilgisayarlarla rekabet edebilecek makineleri elde etmeyi, ardından 2023 yılına kadar kendi exascale makinelerini geliştirmeyi planlıyorlar.

İngiltere'deki araştırmacılar süper bilgisayar projesine katkıda bulundular. Ancak  İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden tam çıkışıyla birlikte projeye dahil olup olmayacağı şimdilik bilinmiyor. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.