“Çaka Bey Türk tarihinin ilk amirali olmuştur”

“Çaka Bey Türk tarihinin ilk amirali olmuştur”

AKM’de “İzmir’in Türkler Tarafından Fethi Kutlamaları Uluslararası Çaka Bey Sempozyumu” başladı

Aslıhan Çakan/ Ahmet Kaplan - İZMİR(Ege Ajans) – Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde “İzmir’in Türkler Tarafından Fethi Kutlamaları Uluslararası Çaka Bey Sempozyumu” açılış töreni gerçekleştirildi.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan, "Türkler Anadolu'yu fethettiler, Bizans gibi kıdemli bir devleti devirdiler ki batı ile aramızda bugün bile seyreden o amansız anlaşmazlıkların arasında bu vardır." dedi.

Sempozyumun ilk açılış konuşmasını yapan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan Anadolu’nun fethine dikkat çekerek bu fethin çok önemli sonuçları olduğunu söyledi. Prof. Dr. Turan “Tarih her zaman aynı olmaz. Tıpkı, büyük nehirler gibi teşbih edersek, bazen düzlüklerden menderesler çizerek akar, bazen dar vadilerden derin ve hararetli bir su akışı hissederiz. Bazen de büyük şelalelerden kendisini çok aşağılara akan sular halinde görürüz. Tarih de böyledir. Akışı tekdüze değildir’’ dedi.

Batı devletleri ile Türkiye arasındaki anlaşmazlıkların 1071 Malazgirt zaferi ve ardından Anadolu’nun Türkler tarafından fethi ile  başladığını söyleyen  Prof. Dr. Turan “ 1071 Malazgirt Zaferi, 4 yıl sonra 1075’te İznik’te Kutalmışoğlu Süleyman Şah Anadolu’yu baştan başa denilecek bir şekilde fethetti ve kendi devletini kurdu.  Batı ile aramızdaki anlaşmazlıklar o günlerden itibaren var. Hiç unutmam, 90’lı yıllarda bugünkü Rus siyasetçi Jirinovski, bir Türk gazeteciye ‘Siz Türkler tarihin en suçlu milletisiniz’demişti Sebep ne? deyince verdiği cevap çok ilginç. ‘Siz Bizans gibi tarihin gördüğü en büyük bir medeniyet devini yıktınız, yok ettiniz. Bundan daha büyük bir suç olabilir mi?’ diye cevap veriyor .Türkler Anadolu'yu fethettiler, Bizans gibi kıdemli bir devleti devirdiler ki batı ile aramızda bugün bile seyreden o amansız anlaşmazlıkların arasında bu vardır” diye konuştu.

Prof. Dr. Turan “Biz olayların ve olguların büyüklüğüne sonuçlarından bakıyoruz. Anadolu’nun Türk yurdu olması dünya tarihinin en büyük olgularından birisidir” dedi.

“İZMİR DE İLK TÜRK HAKİMİYETİNİ SAĞLADI”

Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nefise Ülkü Karabay Yavaşoğlu konuşmasına sempozyumda emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek başladı. Çaka Bey’in Türk tarihinin ilk amirali olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavaşoğlu, “1071 yılında Türklerin Anadolu’ya yaptığı akınlara katılmış, 1081 de İzmir de ilk Türk hakimiyetini sağlamıştır. Denizciliğimizin gelişmesinde büyük katkısı olan komutanlarımızdan biridir. Ege Üniversitesi de, kentimizin özelliği nedeniyle gerek denizcilik gerek tarih konusunda üzerine düşen akademik görevi yerine getiren bir kurumdur ve bundan sonra da getirmeye devam edecektir’’ dedi.

Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık tarafından Prof. Dr. Yavaşoğlu’na  “Misak-ı Milli Beyannamesi’nin orijinal metni hediye edildi.

“İZMİR, 8500 YILDIR YAŞAYAN BİR ŞEHİR’’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İzmir’in tarihi geçmişine dikkat çekerek yapılan çalışmaları ve çalışmalar sonucunda elde edilen bulguları anlattı. İzmir’in 8 bin 500 yıldır yaşayan bir şehir olduğunu söyleyen Aydoğan, “Biz İzmir Tarihi’ni yıllarca 5 bin yıl olarak gördük. Ancak 2005 yılında Büyükşehir Belediyesi, Ege Üniversitesi ve Bornova Belediyesi’nin başlattığı Yeşilova Höyüğü çalışmalarıyla İzmir’in tarihi 8 bin 500 yıl olarak belirlendi” dedi.

İzmir Valiliği’ni temsilen sempozyuma katılan İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Taşbaşı, sempozyumda emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti. Konuşmasının ardından Vali Yardımcısı Taşbaşı’na Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu tarafından “Tarihi Türkiye Haritası” hediye edildi.

Uluslararası Çaka Bey Sempozyumu 26 Mart Pazar gününe kadar devam edecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.