ÇAM BALI KONGRESİ’NE REKOR KATILIM BEKLENİYOR

ÇAM BALI KONGRESİ’NE REKOR KATILIM BEKLENİYOR

İlk kez 2008 yılında düzenlenen Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi' bu yıl, Muğla- Fethiye’de, 1-5 Kasım 2016 tarihleri arasında 5. kez düzenlenecek.

 Muğla çam balının tanıtımının yapıldığı ve dünya arıcılık sektöründeki gelişmelerin masaya yatırıldığı Kongre’de sektör temsilcileri uzmanlardan yeni gelişmeler hakkında bilgi sahibi olurken, yetiştiriciler yaşadıkları sıkıntıları muhataplara aktarma şansı buluyor. 

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin, 5 ülke ve 500 katılımcı ile başladıklarını söyledi. Başkan Şahin, "Sunulması gereken 74 bildiri var. 40 yerli, 34 yabancı bildiri sunumu yapılacak. Kongremiz dünyanın en prestijli kongrelerinden birisi haline geldi. Çünkü katılım grafiğine baktığımızda 500 kişiden 2 bin kişiye doğru bir artış yaşamışız. Katılımcı ülkeler de 5 ülkeden 35 ülkeye doğru artmış. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi artık dünyada en prestijli kongrelerden birisi olma yolunda" şeklinde konuştu.
Başkan Şahin, "Dünyadaki kongrelere baktığımızda dışarıdan vatandaşın katılımı ücretlidir. Vatandaş hiçbir şeyi algılayamaz ve soru sorma şansı yoktur. Biz bunu aşarak hocaların sunumundan sonra her gün 3 saat bilim insanları ile arıcılarımızı karşı karşıya getirerek arıcılarımızın bilgilenmesini sağlıyoruz. Yani vatandaşlar ve arıcılarımız kongreye katılan hocalarımıza soru sorma sansını elde ediyor. Bu da kongrenin diğer kongrelere göre artı bir ivmesidir. İkincisi de iki yıl önceki kongremizde başlattığımız 'Sektör konuşuyor' başlığı ile başlattığımız ve çeken bölümü bu yıl da yapıyoruz. Yani sektörün iki yıl süreyle karşılaştığı sorunları bir tarafta kamu olmak üzere sorunlara çözüm arıyor. Dolayısıyla bu kongremiz bilimle, araştırma kuruluşlarıyla, kamuyla ve üreticiyle buluşma noktası oluyor. Kongreler ne kazandı diye baktığımızda çam balının dünü ve bugünü arasında fark var. Bugün 10 bin ton bal üretin, 10 bin ton bal satacak kapasitemiz var. Yeter ki gıda kodeksi normlarında üretilsin" dedi.
Kongre hakkında kısa bilgi vererek yarışmaların da yer alacağını belirten Başkan Şahin, "Kongremizde yerli ve yabancı heyetten oluşan uluslararası kriterlerde çam balı yarışmamız var. Bu seneki bal yarışmamızda daha büyük bir oda ayarladık. Yarışmaya jüri üyeleri ve ticari markalar katılamayacak. Yarışmaya katılan ballar 5 gün süreyle sergilenecek. Ayrıca bu yıl 'Arının Yolculuğu' temalı fotoğraf yarışması düzenliyoruz. Doğadaki zenginliğimizi arı ve bal temalı fotoğraf yarışmasında derece alan arkadaşlarımıza sergide yer vereceğiz" ifadelerini kullandı.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.