Çamaşır kuruturken buna dikkat

Çamaşır kuruturken buna dikkat

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte gündelik hayatı kolaylaştırmak için geliştirilen cihazların kullanımı da yaygınlaşıyor.

Özellikle kış aylarında zorlaşan sererek çamaşır kurutma işi, kurutma makineleri sayesinde tarihe karışıyor. Fakat hem çamaşırların güvenliği, hem de makinede kurutmanın sağlığa etkileri konusunda endişelenen bazı kullanıcılar kurutma makinelerini kullanmaktan çekinebiliyor.

Çamaşırları Kurutma Makinesinde Kurutmanın Avantajları ve Dezavantajları
 

Çamaşır kurutma makinesi, çamaşırları farklı kurutma derecelerinde dakikalar içinde kurutarak kullanıma hazır hale getiriyor. Özel kurutma programları sayesinde çamaşırların nem düzeyine ve kumaş türüne uygun kurutma şekli seçilebiliyor.

Çamaşırlar buharlı kurutma programlarında kurutulduğunda kırışıklıklar açılıyor ve ütü yapmak kolaylaşıyor. Hatta çamaşır tazeleme modu sayesinde temiz çamaşırlardaki istenmeyen kokular, yıkamaya gerek kalmadan giderilebiliyor. Kurutma makineleri, çamaşır makinelerinin üzerine yerleştirilerek kullanıldığında alandan tasarruf etmek de mümkün oluyor.

Kurutma makineleri, çamaşır kurutma işlemi için pratik ve etkili çözümler sunsa da enerji tasarruflu olmayan modeller bilinçsiz şekilde kullanıldığında elektrik faturalarının kabarmasına yol açabiliyor. Çamaşırları kumaş türüne uygun olmayan programlarda kurutmak, renk kayıplarına ve yıpranmalara sebep olabiliyor. Ayrıca kimyasal içeriği yüksek deterjanlarla yıkanan çamaşırlar, kurutma makinesinde kurutulduğunda çamaşırlarda biriken deterjan kalıntıları alerjilere davetiye çıkarıyor. Özellikle bebek çamaşırlarının havalandırılarak güneşte kurutulmasını önerildiğinden, iç çamaşırları ve nevresimler gibi ciltle doğrudan temas eden çamaşırların kurutulmasında kurutma makinesinin kullanılması tavsiye edilmiyor.

Çamaşırları Askıda Kurutmanın Avantajları ve Dezavantajları
 

Çamaşırlarını geleneksel yöntemlerle kurutmayı tercih edenler, çamaşırları iplere ve askılara asarak ya da kurutma tellerine sererek kurutuluyor. Bu yöntem, çamaşırların havalanmasını sağladığı için deterjan kalıntılarının çamaşırlarda birikmesini önlüyor. Çamaşırları güneşte kurutmak, mantar enfeksiyonlarına yol açabilen mikroorganizmaların yok olmasını da sağlıyor. Yıkanır yıkanmaz askı ve iplere asılan veya düzgün bir şekilde kurutma tellerine serilen çamaşırlar daha az kırışıyor. Bu sayede ütüleme işlemi kolaylaşıyor.

Çamaşırları asarak güneşte kurutmak sağlıklı bir yöntem olsa da yağışlı kış aylarında uygulanamadığından pratik bulunmuyor. Ev işlerine ayıracak zamanı kısıtlı olanlar için çamaşırları makineden çıkardıktan sonra asmak ve kuruduktan sonra toplayıp katlamak uğraştırıcı ve vakit kaybettirici bir iş olabiliyor. Özellikle de şehir merkezlerinde egzoz dumanı, toz ve is gibi yabancı maddeler dışarıda kurutulan çamaşırların üstüne sinerek istenmeyen kokuların oluşmasına neden oluyor. Akşam saatlerinde dışarı asılan çamaşırlar soğuk havalarda çiy nedeniyle oldukça geç kuruyor. Özellikle yorgan, battaniye, kilim gibi kalın ve büyük boyutlu çamaşırları soğuk havalarda sererek kurutmak pek mümkün olmuyor.
 

Kaynak: Milliyet Emlak

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.