Canan Karatay: Yağsız Yemek Kilo Aldırır

Canan Karatay: Yağsız Yemek Kilo Aldırır

Karatay, “Yağ yemeyen kişiler karbonhidratlara saldırdı ve obezite tsunamisi ortaya çıktı. Tersine sağlıklı yağları yemediğimiz için hastalanıyoruz” dedi

Prof. Canan Karatay, “Gençliğinizin kıymetini bilin” diyor. “En önemli öğün kahvaltıdır” vurgusu yapan Karatay kilo vermek isteyenlere tavsiyelerde bulunuyor: “Kalori hesabı yok. Bol bol, doyuncaya kadar besleneceğiz. İlk yediğimiz öğün kahvaltıdır. Alerjiniz varsa baktırıyorsunuz. Normalde iki öğün yeniyor. Çünkü Karatay kahvaltısından sonra acıkmıyorsun. Ancak geçiş sürecinde öğlen acıkanlar listedeki besinlerden birini tercih edebilir. Kuzu kapama var mesela ama yanında pilav yok. 19.00- 20.00'dan sonra da hiçbir şey yenmeyecek. Bu kadar basit.”
Canan Karatay'ın Sözcü'den Hande Zeyrek'le şöyleşisi şöyle:
 
ŞEKERSİZ TÜRK KAHVESİ İÇİN, ACIKTIRMIYOR…
Kilo vermek isteyen kişi ilk olarak hangi adımla başlayacak? 
Karatay diyeti uygulayacak. Aslında diyet yapmayacak, tamamen sağlıklı yaşayacak.
Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazları neler? 
Bol su içilecek, her gün en az 30 dakika yürünecek. Öğün arasında en az 4-5 saat geçirmeye dikkat edin. Şekersiz Türk kahvesi için. Çok faydalı. Yüksek antioksidan içeriyor. Acıktırmıyor. Akşam 20:00'den sonra hiçbir şey yenilmemeli. Şekersiz yeşil çay içilebilir. Yemeklerinizi uzun süre düşük ısıda pişirin. Yemeklerinizde soğuk sıkım zeytinyağı ve saf tereyağı kullanın. Salatalarda soğuk sıkım zeytin yağı, keten tohumu yağı, limon, bol sirke ve sarımsak kullanın.

YAĞSIZ GIDA YERSENİZ AKSİNE KİLO ALIRSINIZ
Soğuk sıkım zeytinyağı ve doğal tereyağı yiyin diyorsunuz. Yağ yemek neden önemli? 

İnsanlar bugüne kadar, “Yağlar hastalık yapar, aman sakın tüketmeyin” diye korkutuldu. Yağ yemeyen kişiler karbonhidratlara saldırdı ve obezite tsunamisi ortaya çıktı. Tam tersine sağlıklı yağları yemediğimiz için hastalanıyoruz. Yapılan birçok bilimsel araştırma, çok az yağ yiyenlerde ya da tam yağsız gıdalarla beslenenlerde LDL kolesterolün, yani zararlı kolesterolün yükseldiğini göstermiştir. Ayrıca çok az yağ yiyenlerde, ya da tam yağsız gıdalarla beslenenlerde kilo verilemediği gibi, aksine kilo alındığını göstermiştir. Sonuç olarak çok az yağ yiyenlerde, ya da tam yağsız gıdalarla beslenenlerde ileri yaşlarda karşılaştığımız tehlikeli hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Sağlıklı kilo vermek ve de sağlıklı kilomuzda kalarak, dinç ve hayat dolu, enerjik yaşamak istiyorsa, düşük glisemik indeksli karbonhidratları, bozulmamış yağları ve proteinleri bol bol gıdalarımızda tüketmeliyiz. Sağlıklı yağlar, virüslerin, mikropların ve toksik maddelerin hücreye girmesini engeller. Bunlar, doğal tereyağı, soğuk sıkım zeytinyağı, Omega-3, keten tohumu yağlarıdır. Omega-3, soğuk deniz balıklarında, fındık, fıstık, badem, yumurta ve semizotunda bol miktarda bulunur.

ÖNEMLİ OLAN AZ YEMEK DEĞİL, İYİ BESLENMEKTİR
Sofradan neyi eksik etmeyelim? 

Karatay diyeti uygulayacaksınız… (gülüyor) Eğer kilo vermek, yemeklerinizi azaltmadan daha iyi beslenmek istiyorsanız, şimdiye kadar uyguladığınız diyetler sizi aç, halsiz bırakıp sıkıntıya sokuyorsa düşük glisemik indeksli besinler yemeniz gerekiyor. Glisemik indeks (Gİ) bir yiyeceğin içinde bulunan karbonhidrat miktarına göre hesaplanır. Gİ, karbonhidratların kandaki glikoz düzeylerine olan etkisini ölçme sistemidir. Besinlerdeki karbonhidrat miktarı ve yapısı, kan şekerini farklı derecelerde yükseltmektedir. Glisemik indeksi düşük besinler kişilerin daha uzun süre tok kalmalarını sağlar. 50 gr toz şekerin glisemik indeksi 100 olarak kabul edilir ve yiyecekler 100 değerine oranla hesaplanır. Rafine edilmiş ve işlenmiş hazır yiyeceklerin glisemik indeksleri 100 kadardır. 50'nin altında olan değerler düşük glisemik indekslidirler. Hazmedilmeleri yavaş olduğu için, mide ve bağırsaklarda uzun süre kalırlar, kana şeker olarak yavaş yavaş geçerler. Dolayısıyla kan şekerimizi yavaş olarak, uzun sürede hafif olarak ve aynı düzeyde kalacak şekilde yükseltirler. Yemek yedikten 1-2 saat sonra açlık ve halsizlik hissetmeyiz. Bu nedenle sağlıklı şekilde kilo verilir, verilen kilolar bir kaç ay sonra geri alınmaz. Şeker hastalarının aşırı kilo almaları önlenmiş olur. İnsülin ihtiyaçları da giderek azalır.
AKLINIZI BAŞINIZA ALIN VE NE DEMEK İSTEDİĞİMİ ANLAYIN
Türkiye'de şu an mide ameliyatı ile zayıflama furyası başladı… 
Ben ona tamamen karşıyım konuşmak dahi istemiyorum. Ben 70 yaşında 1 kere dolandırıldım. Türk halkı her daim her dakika dolandırılıyor. Aklınızı başınıza alın. Ne demek istediğimi anlayın.

EKMEK, MORFİN ETKİSİ YAPIYOR BU YÜZDEN BIRAKAMIYORSUNUZ
-Modern buğday bağımlılık yapar. Çünkü modern buğdayda 23 bin türlü glüten vardır. Bunlardan biri ‘lectin'dir. Buğday proteinlerinden biridir lectin ve vücudumuzda en çok alerji yapan yabancı proteindir. Bunu ölçecek bir sistem de yok.
- Beyine giderek morfin reseptörlerine yerleşiyor. Morfinman gibi olduğunuz için ‘ekmeği bırakamam' diyorsunuz. Ciddi bağımlı olanlar bunlar. İki dilim tam buğday ekmeği kan şekerinizi 2 çorba kaşığı şekerden daha fazla yükseltir. Bilimsel verilerle konuşuyorum. Mesela:
- İnsülin yüksekliği vücuttaki yağlanmanın sebebidir. (patates kızartması, pilav, makarna, kola ve şekerli içecekler, her türlü soda, enerji içecekleri, enerji çubukları, protein tozları, tatlılar.)
- 40 yaşlarında şişman bir kişinin yaşamı 6-7 yıl kadar kısalır, şeker hastası bir de sigara içiyorsa 13 yıl daha ömrü kısalır.
- Koyun ve inekler ot yiyerek besleniyorlar. Yani yalnızca ot yiyerek vücutları yağlanıyor. Yediğimiz otlar ise buğday, arpa, çavdar da kan şekeri/insülini yükseltir.
- Bir kutu meyve suyu ya da kola içtiğinizde ilk 10 dakikada 10 tatlı kaşığı şeker kana geçer. 20 dakika içinde kan şekeri aşırı yükselir. 40 dakikada ise kafeinin tümü kana geçer ve karaciğerde şeker yapımı artar.
- 45'inci dakikada beyinde dopamin yapımı artar, mutluluk yoğun enerji devam eder. Eroine benzer bir etkidir bu. 60 ve 90. dakikalarda ise ani halsizlik hissi acıkma ve huzursuzluk başlar. Tatlıya, kolaya saldırılır. Kısır döngü başlamıştır ve karaciğer göbek yağlanması başlar.
- İnsülin obeziteyi başlatan ana hormondur. Önlemek ise elimizdedir. Çocukları nasıl beslerseniz o biçimde gelişirler büyürler yaşarlar, hastalanırlar. İnsülini yükseltme ‘şeker en tatlı zehirdir' çocuğuna şeker verme.

İŞTE ÖNERDİĞİ DİYET LİSTESİ
KAHVALTI (08:00-09:00):
– 2 yumurta. (Rafadan ya da tavada pişirilmiş olabilir.)
– Bir avuç içi kadar az tuzlu peynir.
– İnce belli çay bardağı kadar
ceviz/fındık/badem/az tuzlu
fıstık/yer fıstığı.
– 8-10 az tuzlu zeytin, zeytinyağı, limon, pul kırmızıbiber, kekik.
– Domates/biber/salatalık/turp/maydanoz/nane/roka
– Limonlu şekersiz çay ya da süt.

ÖĞLE YEMEĞİ (13.00-14:00):
– Her türlü mercimek yemeği. Sarı, kırmızı, yeşil mercimek kıymalı.
– Etli ya da zeytinyağlı sebze ve mercimek yemekleri.
– 3-5 kalem pirzola/biftek/bonfile.
– Kuzu kapama. –pilav ve patates yenmeyecek.
– Balık: ızgara, fırın ya da buğulama.
– Bol mevsim salatası.
– Döner kebap -pide, pilav, patates yenmeyecek- bol salata ve yoğurt.
– Evde pişmiş çorba.
– Cacık: Zeytinyağı+sarımsak ve nane.
– Semizotu: Etli ya da yoğurtlu salata.
– Enginar, kereviz.
– Karnıyarık, imambayıldı.
– Kuru fasulye, bakla- kuru soğan ve salata ile.
– Kuru fasulye- pastırmalı.
– Bir adet mevsim meyvası.
– Yoğurt ve bir avuç ceviz, ya da 3-4 kuru kayısı.
– Kuru kayısı, mürdüm eriği, siyah çekirdekli kuru üzüm.

AKŞAM YEMEĞİ (18.00-19:00):
– Öğlen yemeğine benzer olan yemekler yenilebilir, yemeklerin yanında mevsim salatası ve
yoğurt serbest.

GÜN İÇİNDE NE YEMELİYİM?
PROTEİN GRUBU: Gİ 100 üzerinden sıfıra yakındır: Et, balık, yumurta, yoğurt, süt, ayran.
SEBZELER: Lahana (her türlüsü), karnabahar, brokoli, enginar, kereviz, patlıcan, biber (her türlüsü), kabak, salatalık, domates, marul, kıvırcık, kuru soğan, taze fasulye, bakla, börülce, ıspanak, turp (her türlüsü) yer elması… Bu sebzelerde Gİ değeri 15'tir. Havuçta ise bu değer 40'tır.
BAKLAGİLER: Kuru fasulye, bakla, barbunya, mercimek (her türlüsü) ve nohutta Gİ değeri 30. Börülcede 50'dir.
KURU YEMİŞLER: Kavrulmamış yer fıstığı, ceviz, kavrulmamış fındık ve fıstıkta Gİ değeri 15, fındık ve çekirdekli siyah kuru üzümde 20, kuru kayısı ve mürdüm eriğinde ise Gİ değeri 30'dur.
TAZE MEYVELER: Kiraz, vişne: 22. Erik, greyfurt: 24. Şeftali: 28. Elma, armut, şeftali: 40. Çilek, böğürtlen, karadut: 40. Portakal: 45. Üzüm: 53. Muz: 55.
BUNLARA DİKKAT EDİN: Öğünler arası bol su, şekersiz çay, ayran ve süt içilecek. Öğünlerin arasında en az 4-5 saat geçmesine dikkat edilecek. Akşam 20:00'den sonra hiçbir şey yenmeyecek. (Şekersiz yeşil çay içilebilir.) Her gün 30-40 dakika yürünecek. Yemekler uzun süre, düşük ısıda pişirilecek. Yemeklerde soğuk sıkım zeytinyağı ve saf tereyağı kullanılacak. Salatalarda soğuk sıkım zeytinyağı, keten tohumu yağı, limon ve bol sirke, sarımsak kullanılacak. Salatalara zeytin, peynir, susam ve keten tohumu yağı eklenebilir.
NE YEMEMELİYİM?
– Her türlü ekmek. Simit, tost kuru ve yaş pastalar.
– Pirinç pilavı, makarna, börek.
– Şeker, çikolata ve her türlü tatlı.
– Reçel, bal, pekmez.
– Tatlandırıcılar.
– Üzerinde ‘Diyet' yazan her türlü yiyecek ve içecek.
– Taze sıkılmış ve hazır meyve suları.
– Bütün gazlı ve şekerli içecekler.
– Patates ve mısır.
– Tavuk.
– Karpuz, kavuz.
– Her türlü kızartma.
– Hazır çorbalar.
– Sucuk, salam, sosis, füme et ve balık.
– Süt tozu ve krema.
– Yemekler terbiye yapılmayacak.
– Kan şekerini yükselten karbonhidratlardan uzak durulursa; yaşlılıkta ortaya çıkan tansiyon yüksekliği, kalp krizi, felç, şeker hastalığı, kanserler, unutkanlık, Alzheimer, kas ağrıları önlenebilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.