CHP Anayasa Değişikliğini Halka Anlatacak

CHP Anayasa Değişikliğini Halka Anlatacak

CHP, anayasa değişikliğini halka anlatacak... 'Tabuta 18’inci çiviyi çaktılar'

CHP’li komisyon üyeleri anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesine sert tepki gösterdi. “TBMM yok ediliyor” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “TBMM’nin tabuta konulmasına ve o tabuta 18. çivinin çakılmasına iştirak ettiler” dedi.

CHP, AKP’nin MHP ile birlikte getirdiği anayasa değişikliği teklifinin komisyondan geçmesinin ardından genel kurulda oylamanın gerçekten gizli yapılabilmesi için çabalayacak. MHP’de birçok karşıt ses olduğunu bilen CHP’liler, AKP’de de özgür irade ile gerçekleşecek oylamada fire olacağını düşünüyor. Tüm bunlara karşın teklifin referanduma götürülmesi sonucu çıkarsa, CHP sivil inisiyatifleri devre sokacak.

AKP’nin MHP ile birlikte hazırladığı anayasa teklifinin görüşmeleri tamamlandı. CHP ise, teklif genel kurula geldikten sonraki stratejilerini ve alanda ne gibi çalışmalar yürüteceğini belirliyor.

Gerçek gizli oylama

Meclis’teki anayasa görüşmeleri 2 turda gerçekleşiyor. Genel kurulda gerek tek tek maddeler gerekse tümü üzerine oylama içtüzüğe göre gizli olarak yapılıyor. Ancak daha önceki oylamalarda özellikle iktidar partililerin oylarının rengini belli etmesi nedeniyle CHP’nin, oylamanın gerçekten gizli yapılıp yapılamayacağı konusunda şüpheleri var. Bu nedenle milletvekillerinin hür iradelerini ortaya koyabilmeleri için CHP’liler oylamanın İçtüzüğe uygun, gerçekten gizli yapılamabilmesi için uğraşacak. CHP, hukuka uygun olarak yapılacak bir oylamada, anayasa değişikliği teklifinin Meclis’ten geçmeyeceğine inanıyor.

Teklifin Meclis’ten geçmesi durumunda CHP, bu kez alanlara dönecek ve teklifin rejim değişikliği yapıldığını halka anlatacak, demokratik parlamenter sistem vurgusu yapacak. CHP’nin kendi çatısı altında yapacağı çalışmaların yanı sıra, parti içinde “sivil inisiyatif”lerin de devreye sokulması planlanıyor. Önce Türkiye gönüllülerine bir çağrı yapılacak ve öngörülen sistemin neler getirileceğinin anlaşılır şekilde halka anlatılması istenecek. CHP’nin örgütlemesiyle yapılacak çalışmalarda, alanda çalışacak sivil inisiyatifler, CHP’nin adından hiç söz etmeden, AKP’nin anayasa değişikliği teklifinin Türkiye için doğuracağı sonuçları vatandaşa aktaracak.

"tabuta 18’inci çiviyi çaktılar’

Anayasa değişiklik teklifinin Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edilmesine CHP’li komisyon üyelerinden çok sert tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “teklife ‘evet’ diyen komisyon üyelerinin aslında TBMM’nin yok edilmesine ‘evet’ dediklerini” belirterek “TBMM’nin tabuta konulmasına ve o tabuta 18. çivinin çakılmasına iştirak ettiler” dedi. Tezcan, CHP’nin mücadelesinin devam edeceğini, “Anadolu’ya gidip, halkın iradesinin Saray’a devredileceğini anlatacaklarını” da kaydetti.

Tezcan, Anayasa Komisyonu’nun CHP’li üyeleriyle birlikte Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de demokratik cumhuriyeti koruyacak şekilde bu teklifin reddedilmesinin sağlanamadığını, yani üç ayaklı mücadelenin birinci aşamasında teklifin komisyondan geçtiğini söyledi. “Bu anayasa, Türkiye’de rejim değişikliği anayasasıdır, yüz yıllık demokratik cumhuriyet birikimini yok etme anayasasıdır, zorba devlet yaratma anayasasıdır” diyen Tezcan, teklifin “gerçek anlamda anayasacılık hareketlerinin ifade ettiği anayasa adıyla tanımlanmasının mümkün olmadığına” dikkat çekti.

Tezcan, “Literatürde bunlara sahte anayasa denmektedir. Özgürlükleri ve kuvvetler ayrılığını korumak, iktidar gücünü sınırlamak yerine, iktidarı konsolide edip, özgürlükleri ve kuvvetler ayrılığını yok eden, güçleri tek elde toplayan, kâğıt üzerinde, görüntüde anayasa şeklinde olan ama özü itibarıyla güç konsolidasyonu çıkaran anayasalara, anayasa hukukçuları sahte anayasa diyorlar. Anayasa Komisyonu sahte anayasanın altına imza atmıştır” diye konuştu.

‘Meclis yok ediliyor’

18 maddeden oluşan teklife “evet” diyen komisyon üyelerinin, “Meclis’in yok edilmesine ‘evet’ dediğini, Meclis’in tabuta konulmasına ve o tabuta 18. çivinin çakılmasına iştirak ettiğini” vurgulayan Tezcan, şu görüşleri dile getirdi:

“Bu anayasa ile güçler bir kişinin elinde toplanırken, vatandaşın hiçbir güvencesinin olmadığı rejim yaratılmaktadır. Bu anayasa bu şekliyle, diğer aşamaları da geçer ve yasalaşırsa, sokakta yürüyen hiçbir vatandaşımızın güvenliği kalmayacaktır, hiç kimsenin can ve mal güvenliği kalmayacaktır, endişesiz, huzur içerisinde yaşama hakkı kalmayacaktır. Şirketlerin özgürce yatırım ve ticaret yapabilme imkânı, öğrencilerin özgürce okuyabilme, eğitim alabilme hakkı, vatandaşların özgürce iş talep edebilme ve insan onuruna yakışır bir ücretle yaşayabilme haklarını ifade edebilme imkânları kalmayacaktır. Bütün demokratik kanalları tıkayabilecek şekilde diktatör yaratma anayasasıdır.”

‘Adalet cellatları’

Teklifle bağımsız yargının “çok uzak bir hayal olarak kalacağına” işaret eden Tezcan, “bağımsız yargı yerine doğrudan siyasetin açık emrinde ve siyasetin sopası haline gelmiş bir yargı düzeninin yaratılacağını” söyledi. Tezcan, “Bağımsız yargıçlar değil, adalet cellatları yaratılacaktır. İktidar adına, iktidarın satırını elinde taşıyan adalet cellatları vatandaşın güvencesi değil, korkusu haline dönüşecektir” dedi.

“Adalet cellatlarını bugün kendi iktidarlarının güvencesi sanarak yaratanlar şunu unutmasınlar ki kurdukları düzenin cellatları, yarın ellerindeki satırı kendilerine çevirebileceklerdir” görüşünü dile getiren Tezcan, bundan sonraki hedeflerinin, “teklifin Meclis Genel Kurulu’ndan geçmesini engellemek” olduğuna da işaret etti. Tezcan, Anadolu’da halka gidip, “Senin elinden egemenliğin, senin temsilcin diye gönderdiğin milletvekilleri tarafından alınmaya, Saray’a devredilmeye çalışılıyor” diyeceklerini de açıkladı.

 

 

 

 

 

 

 

Cumhuriyet - İklim Öngel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.