CHP'den sermaye ve beyin göçü uyarısı

CHP'den sermaye ve beyin göçü uyarısı

CHP MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ: SERMAYE VE BEYİN GÖÇÜ HIZLA ARTIYOR

CHP, temelinde gelecek ve güvenlik kaygısı yatan beyin göçünün tüm nedenlerinin araştırılıp tespit edilerek, beyin göçünü durduracak politikaların geliştirilip eylem planlarının hazırlanması ve Türkiye’nin toplumsal, siyasal, ekonomik, kültürel ve teknolojik olarak gerilemesinin önüne geçilmesi amacıyla meclis araştırması açılmasını talep etti.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan tarafından hazırlanan meclis araştırma önergesinde, “Türkiye son yıllarda ve hatta belki de tarihinin en yoğun beyin göçünü vermektedir. Yurttaşlar, gelecek ve güvenlik kaygısı sebebiyle Türkiye’den gitmenin yollarını aramakta ve bir şekilde başka ülkelere göç etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

CHP’li vekiller tarafından imzalanarak TBMM Başkanlığı’na sunulan meclis araştırma önergesinde, son iki yılda Türkiye’den başka ülkelere yapılan sığınma başvurularının 3 ila 6 kat arttığı belirtilerek, konuyla ilgili Türkiye ile dünya medyasına yansıyan haberlerdeki veriler paylaşıldı.

HUKUK, DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ ARTTIKÇA GÖÇ ARTIYOR!

Öte yandan New World Wealth tarafından yayınlanan ‘Milyoner Göçü 2018’ raporuna dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “New World Wealth tarafından yapılan araştırmaya göre, nüfusa ve milyoner sayısına göre en fazla göçü veren ülke Türkiye. 2015’te bin olan sayı 2016’da hızla artarak 6 bin olmuş. Türkiye, geçen yıl açıklanan rapora göre 5’inci ülkeyken bu yıl açıklanan raporda 3’üncü ülke konumuna yükselmiş. Son 3 yılda 13 bin Türk milyoner ülkeyi terk etmiş. Araştırmaya göre, bu sayının 12 binlik bölümü ise son 2 yılda göç etmiş. Türkiye’de hukuk, demokrasi ve insan hakları ihlalleri arttıkça gelecek kaygısı temelli olarak sermaye ve beyin göçü hızlanıyor. Göç edenler demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve yaşam tarzının serbestisi açısından gelişmiş Avrupa ülkelerini tercih ediyor” diye konuştu.

‘ZENGİNLER’ YURTDIŞINA ‘DAHA AZ ZENGİNLER’ ÖZGÜR İLLERE GÖÇ EDİYOR!

Bakan, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, orta sınıfın yurtiçindeki göç hareketine de işaret etti ve “BREIDIN konut satış değeri çalışmasına göre 2017 yılında İstanbul’da konut fiyatlarında yüzde 8,9; Edirne’de yüzde 26,8; Bursa’da yüzde 25,9; Balıkesir’de yüzde 26,9; Antalya’da yüzde 10,1; İzmir’de ise yüzde 18,4 artış var. Merkez Bankası’nın hedonik konut fiyat endeksi Kasım ayı verilerine göre, Türkiye’de 0,48 artışa karşılık İstanbul’da -0,09 düşüş olmuş, buna karşılık İzmir’de konut fiyatları tam yüzde 1,44 artmış. Yani İstanbul’da emlak fiyatları düşerken İzmir’de hızla artıyor. Bu, orta sınıfın yurtiçindeki göç hareketinin bir göstergesidir. Öyle anlaşılmaktadır ki ‘zengin’ olanlar yurtdışına, ‘daha az zengin’ olanlar yurtiçinde görece olarak daha demokratik ve özgür illere göç etmekte” değerlendirmesinde bulundu.

CHP’Lİ BAKAN BAŞBAKAN’A SORDU:

1 – Hükümetiniz sermaye sahiplerinin yurtdışına göç etmesini hangi sebeplere bağlamaktadır? Bu göçlerin nedenleri üzerine yaptığınız bir araştırma var mıdır? Bu göçün önüne geçmek amacıyla hali hazırda öngörülen bir eylem planınız var mıdır?

2 – Türkiye son yıllarda ve hatta belki de tarihinin en yoğun beyin göçünü vermektedir. Hükümetiniz, yurtdışına verilen ‘beyin göçü’nü hangi somut nedenlerle gerekçelendirerek nasıl açıklamaktadır? Beyin göçünün nedenleri üzerine yaptığınız bir araştırma var mıdır? Beyin göçlerinin önüne geçmek amacıyla hali hazırda öngörülen bir eylem planınız var mıdır?

3 – 2003 ile 2017 yılları arasında – yıllar bazında olmak üzere – yurtdışına kaç Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı göç etmiştir?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.