CHP'li Bayır, Çalık grubunu sordu ama...

CHP'li Bayır, Çalık grubunu sordu ama...

Çalık Grubu’nun Sabah-Atv’yi alabilmesi için Halk Bankası ve Vakıfbank’tan kullandığı 750 milyon dolarlık krediye ilişkin soruları, ‘’Banka ve Müşteri Sırrına’’ takıldı.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır’ın, Çalık Grubu’nun Sabah-Atv’yi alabilmesi için Halk Bankası ve Vakıfbank’tan kullandığı 750 milyon dolarlık krediye ilişkin soruları, ‘’Banka ve Müşteri Sırrına’’ takıldı.

2008 yılında, Türkiye’nin en büyük ikinci medya grubu olan Sabah-Atv, 5 dakika süren ihale ile Çalık Grubuna, TMSF tarafından 1.1 Milyar     Dolara ihale yolu ile satılmıştı. Çalık grubu ihalenin üçte ikisini, kamu bankalarından çekmiş olduğu kredilerle  almış ve bu ihale toplumda ‘’Ballı Satış’’ olarak adlandırılmıştı. İki kamu bankası olan Halkbank ve Vakıfbank’tan toplam 750 Milyon Dolarlık rekor bir miktarda ve ilk 3 yılı anapara ödemesiz, 10 yıl vadeli  olarak Çalık grubunun kullandığı kredi ile ilgili CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Başbakan Sayın Binali Yıldırım’a Mayıs ayında soru önergesi vererek, Çalık grubunun bankalara olan ödeme tutarları, taksit sayıları ve gecikme faizleri ile ilgili sorular yöneltmişti.

TİCARİ SIR ve MÜŞTERİ SIRRI

Bayır, Yıldırım'a, "Çalık Grubu'nun Vakıf ve Halkbank'tan aldığı 750 milyon dolar kredinin, kaç taksiti, hangi tarihlerde ne kadarlık meblağlarla geri ödenmiştir? Grubun kullandığı bu kredi nedeniyle kamu bankalarına geri kalan taksit ve ödeme tutarları ne kadardır? Halk ve Vakıfbank'tan alınan 750 milyon dolar kredinin kur artışından dolayı ödemelerinde gecikme olmuş mudur?" sorularını yöneltti. Bayır ayrıca Vakıf ve Halkbank'ın 2008'den beri Çalık grubunun sahip olduğu televizyon, gazete, dergi ve internet sitelerine ne kadar ilan ve reklam verdiği hakkında da bilgi istedi.

Önergeyi cevaplayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Halk Bankası kredinin Bankacılık Yasası'na ve banka iç mevzuatına uygun tahsis edildiği açıklamasına karşın, kredinin taksit tutarı ve ödeme planına ilişkin bilgiler ile grubun yayın organlarına ne kadarlık reklam ve ilan verildiğini, "banka ve müşteri sırrı" kapsamına girdiği gerekçesiyle yanıtlamadı.

Halk Bankası, 750 milyon dolarlık kredinin mevzuata uygun olduğunu, kredinin anapara ve faiz ödemelerinde gecikme olmadığını, tahsilatların ödeme planına uygun olarak yapıldığını açıkladı.

Vakıfbank ise tüm soruları Bankacılık Yasası'nın "ticari sır ve müşteri sırrı" kapsamına girdiği gerekçesiyle yanıtlamadı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.