CHP'Lİ YİĞİT, “AMATEMLERİN SAYISI VE KAPASİTESİ ARTTIRILMALIDIR”

CHP'Lİ YİĞİT, “AMATEMLERİN SAYISI VE KAPASİTESİ ARTTIRILMALIDIR”

Yiğit, son yıllarda artış gösteren alkol ve alkol dışı madde bağımlılığıyla ilgili mücadelede Amatem’lerin ihtiyaca cevap vermede yetersiz kaldığını ve bu nedenle sayı ve kapasitelerinin arttırılması gerektiğini belirt

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, ülkemizde alkol ve alkol dışı madde bağımlılığının hızla arttığını buna karşın tedavi merkezleri olan Amatem’lerin ihtiyaca cevap vermekte zorlandığını belirterek bunların sayı ve kapasitelerinin arttırılması gerektiğini belirtti. Yiğit, tedavi olmak isteyen ancak yatak yokluğu nedeniyle tedavi olamadığı için bağımlılığı devam eden yüzlerce insan olduğunu vurgulayarak konuyu önergeyle TBMM gündemine taşıdı.

Sağlık Bakanı Sayın Dr. Ahmet DEMİRCAN tarafından yazılı olarak yanıtlanması istenen önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi: “Alkol ve alkol dışı madde ve bağımlılığı içinde bulunduğumuz çağın en önemli ve ciddi sorunlarından biridir. Yalnızca dünyanın değil ülkemizin toplumsal yapısı açısından da bir tehdit oluşturan alkol ve madde bağımlılığına karşı verilen mücadelede birincil, ikincil ve üçüncül koruma önlemleri gittikçe önem kazanmaktadır. Ülkemizde bu mücadele temel olarak ayaktan poliklinik hizmeti, yataklı tedavi hizmeti ve rehabilitasyon sürecini de kapsayan Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (Amatem) aracılığıyla sürdürülmektedir. Ancak son yıllarda hasta ve bağımlı sayısındaki ciddi artışlar nedeniyle bu merkezler ihtiyaca cevap verememekte, yatarak tedavi olmak isteyen bağımlılara yatak yokluğu nedeniyle çok uzun süreli randevular verilmektedir. Milletvekili olduğum İzmir’de de benzer sorunlar yaşanmaktadır. Bu bağlamda;


1.       Ülkemizde alkol ve alkol dışı madde bağımlılığıyla ilgili sağlıklı istatistiksel bir araştırma ve çalışma yapılmakta mıdır? Bu sorunla ilgili halen hangi veriler bulunmaktadır?


2.      Yıllara göre alkol ve alkol dışı madde ve bağımlılığı nasıl bir seyir izlemektedir? Bağımlılıkla mücadelede Amatem merkezlerine son 10 yılda ne kadar başvuru yapılmıştır?


3.      Son 10 yılda Amatem merkezlerine başvuranların ne kadarı ayaklı poliklinik, yataklı tedavi ve rehabilitasyon hizmetinden yararlanmıştır? Tedaviye olumlu yanıt verme ve bağımlılıktan kurtulma oranı nedir?


4.        Alkol ve alkol dışı madde ve bağımlılığın illere göre dağılımı nasıldır? 


5.     Alkol ve alkol dışı madde ve bağımlılıkla mücadele edilmesi amacıyla kurulan Amatem’ler, sayı, kadro, yetişmiş eleman, bütçe ve yatak kapasitesi açısından yeterli midir? Halen kaç Amatem vardır? Bunların yatak kapasitesi ne kadardır? 


6.       Halen İzmir’de hizmet veren kaç Amatem merkezi vardır? Bu merkezlerin yatak kapasitesi ne kadardır?


7.       Alkol ve alkol dışı madde ve bağımlılığı açısından İzmir’de tespit edilen vaka sayısı kaçtır? İzmir’de son bir yılda tedavi olmak için Amatem merkezlerine yapılan başvuru sayısı ne kadardır? Bunların kaçı ayakta, kaçı yatarak ve ne kadarı rehabilitasyon sürecinden geçerek hizmet almışlardır?


8.       Halen İzmir’de yatarak tedavi olmak isteyip yatak yetersizliği nedeniyle ileri tarihlere randevu verilen bağımlı sayısı kaçtır? Amatem merkezlerinin sayısının arttırılması, doktor ve hemşire başta olmak üzere yetişmiş insan gücü açığının kapatılması konusunda bir planlama ve çalışma yapılmakta mıdır?

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.