CHP'nin AYM'ye Başvurusuna AK Parti'den İlk Tepki

CHP'nin AYM'ye Başvurusuna AK Parti'den İlk Tepki

Cumhuriyet Halk Partisi'nin AYM'ye başvurusuna AK Parti'den ilk cevap geldi. 

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Kanun Hükmünde Kararname için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasının ardından AK Parti'den ilk cevap geldi. 

CHP AYM'ye Başvurmuştu

Cumhuriyet Halk Partisi Olağanüstü Hal çerçeevesinde Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen 668 sayısı 2. Kanun Hükmünde Kararname'nin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru gerçekleştirdi. Cumhuriyet Halk Partisi Başkanvekili Levent Gök, Cumhuriyet Halk Partisi olarak Olağanüstü Hal'in ilanın ardından çıkartılan 668 sayılı 2. Kanun Hükmünde Kararname'nin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Gün içerisinde CHP Anayasa konusunda 10 maddelik bir dizi öneri sunmuştu. İşte o önerilerden bazıları:

OHAL VE KHK'LARA DENETİM YAPILSIN

CHP, Anayasa’da yapılacak değişiklikle OHAL ve KHK’ların yargı denetimine açılmasını istiyor. Uygulamaya giren KHK’ların 30 gün içinde TBMM’ye sunulmaması halinde yürürlükten kalkacağına ilişkin Anayasa’ya hüküm konulması talep ediliyor.

UYUŞMAZLIKLARI GİDERMEK İÇİN ORGAN MAHKEMESİ GELSİN

En dikkat çekici talep yasama, yürütme ve yargı organları arasında yaşanan uyuşmazlıkları gidermek için “organ davası” uygulamasına geçilmesi. Erkler arasında ortaya çıkacak olası sorunları çözmek ve bu davalara bakmak için AYM bünyesinde “Organ Uyuşmazlıklarını İnceleme Mahkemesi”nin kurulması önerildi.

SEÇİM BARAJI YÜZDE 3'E DÜŞÜRÜLSÜN

Yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesi de tapeler arasında. Anayasa’ya seçim barajlarının yüzde 3’ü aşamayacağına ilişkin hüküm konulması isteniyor.

AYM YETKİSİ GENİŞLETİLSİN

Meclis’te grubu bulunan bütün siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına, alanlarıyla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne dava açma hakkının verilmesi talep edildi. Halen, AYM’ye yalnızca anamuhalefet partisi gidebiliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.