Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Genel Başkan seçiliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Genel Başkan seçiliyor

6 aylık yol haritasını açıklayacak

Ak Parti’de ‘İkinci Erdoğan’ dönemi bugün yapılacak olağanüstü kongreyle başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden genel başkan seçileceği kongrede, 6 aylık reform adımlarının atılacağı yol haritasını açıklayacak.

Ak Parti, “İkinci Erdoğan Dönemi”ne bugün başlayacak. “Yeni Atılım dönemi” sloganı ile yapılacak Olağanüstü Kongre’de parti yönetimi de değişecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, tüm delegelerin imzası ile genel başkanlığa aday gösterileceği kongrede tüzükte yapılacak değişiklikle “genel başkan vekilliği” oluşturulacak ve bu göreve Başbakan Binali Yıldırım getirilecek. Erdoğan’ın yeni MYK’yı, Yıldırım’ın da Erdoğan ile görüşmesinin ardından yeni kabineyi bu hafta eş zamanlı olarak belirlemesi bekleniyor. Kongrede Erdoğan; 2019 yerel, genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ana hedef olarak gösterecek ve buna dair 6 aylık reform adımlarının atılacağı yol haritasını açıklayacak.

Ak Parti, bugün 3. Olağanüstü Büyük Kongresi’ni toplayarak yeni yönetimini belirleyecek. 27 Ağustos 2014 tarihinde 1. Olağanüstü Büyük Kongresi ile görevini Davutoğlu’na devreden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 998 gün sonra yeniden “aşkım, sevdam” dediği partisinin başına geçecek. Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve tüm delegelerin imzası ile “genel başkan adayı” olarak önerilecek.

‘Yeni Atılım Dönemi’

Kongrenin ana sloganı da, “Yeni Atılım Dönemi: Demokrasi-Değişim-Reform” olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, yeni döneme dair ilk 6 ayda atılacak adımlara dair mesajlar verecek. Erdoğan mesajlarında iç politikanın yanı sıra AB süreci ve ABD temaslarının ardından ABD ile yeni yol haritasına, dış politika sürecine dair de yeni bir vizyonu çizmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomide atılacak adımlar ve reform paketleri ile Meclis çalışmaları ve siyasi adımlarla ilgili de konuşmasında 6 aylık dönemde atılacak adımlara dair açıklama yapacak. 

Turkuaz platformda

Kongrede halef-selef genel başkanların “köklü dostluk ve yol arkadaşlıkları” özel olarak vurgulanacak. Erdoğan ve Yıldırım’ın salona birlikte girmesi, ikilinin eşleriyle beraber salonda kurulacak turkuaz renkli platformda birlikte yürüyüp, karanfil atarak partilileri selamlaması planlanıyor. Kongrede ayrıca “Bitmeyen Sevda Ak Parti” başlığıyla partinin kuruluşundan bu yana geçmişini ve Erdoğan ile Yıldırım’ın yol arkadaşlıklarının da anlatılacağı bir sinevizyon gösterisi yapılacak. 

CHP, MHP’ye davet

Kongreyi salon içinde ve dışında 60 binin üzerinde partilinin izlemesi bekleniyor. Yerli ve yabancı medya kuruluşlarının yoğun ilgi gösterdikleri kongre için yaklaşık 500 gazeteci akreditasyon yaptırdı. Sivil toplum örgütleri, önceki dönem ve mevcut il başkanları, önceki dönem ve mevcut milletvekilleri, bakanlar, kurucular, MKYK üyeleri, kadın ve gençlik kolları MKYK üyeleri, yabancı misyon, şehit ve gazi aileleri kongreyi salonda izleyecek. Kongreye, CHP, MHP temsilcileri davet edildi. HDP’ye ise davet gitmedi.  

Yıldırım, Genel Başkan vekili

Açıklanan Gündem doğrultusunda kongrede parti tüzüğünde de değişiklik yapılacak. Değişiklikle Yıldırım için genel başkan ile genel başkan yardımcıları arasında, “genel başkan vekilliği” gibi özel bir statü oluşturulacak. Yıldırım’ın, Erdoğan’ın katılmadığı toplantılarda parti yetkili kurullarına başkanlık edebileceği vurgulanıyor. 

Yıldırım’ın kongrenin ardından 22-23 Mayıs’ta Gürcistan’a yapacağı resmi ziyaret ve kongre sonuçlarına ilişkin iki günlük itiraz süresi nedeniyle AK Parti Grubu salı yerine 24 Mayıs Çarşamba günü toplanacak. Basına kapalı grup toplantısında Yıldırım “Grup Başkanı” seçilecek. Erdoğan’ın genel başkan seçilmesinin ardından Meclis grubunda konuşup konuşmayacağı da merakla bekleniyor. 

‘Rabia’ tüzüğe girecek

Ak Parti’nin bugünkü olağanüstü kongresinde, parti tüzüğünde önemli değişiklikler yapılacak. Tüzük değişikliğinin kongre tarafından onaylanması durumunda, sadece genel merkez ile sınırlı genel başkan vekilliği makamı ihdas edilecek. Bu makama Başbakan Binali Yıldırım’ın daha sonra genel başkan tarafından seçilmesi bekleniyor. Dokuz maddeden oluşan değişiklik kapsamında, tüzüğün 4. maddesine “Ak Parti, temel amaç ve hedefler doğrultusunda, ‘tek millet, tek bayrak, tek Vatan, tek devlet’ anlayışını sarsılmaz bir ilke olarak kabul eder” ibaresi de eklenecek. Ayrıca üç dönem kuralı gerektiği zaman esnetilecek; bu konuda kararı MKYK verecek.

Değişiklik komisyonu

Ak Parti Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı; dün kongreye sunulacak tüzük değişiklik teklifine ilişkin parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Ak Parti MKYK’nın, tüzük değişikliğiyle ilgili olarak kendisinin başkanlığında toplandığını hatırlatan Yazıcı, Genel Sekreter Abdulhamit Gül, Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş, Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Fatih Şahin, Kadın Kolları Genel Başkanı Lütfiye Selva Çam, Gençlik Kolları Genel Başkanı Melih Ecertaş ile AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat’ın yer aldığı bir tüzük değişikliği komisyonu oluşturulduğunu söyledi. Yazıcı komisyonun çalışmalarını tamamladığını, MKYK’nın da yapılan çalışmayı uygun bularak, karara bağlanmak üzere Genel Kurul’a sunulmasına karar verdiğini açıkladı. 

Yazıcı, tüzükteki dokuz maddede yapılacak değişiklik teklifinin ana omurgasını “Temel Amaçlar” başlıklı 4. maddenin, 16. fıkrasına eklenen hükmün oluşturduğunu aktardı. 


50 kişilik genç ve aktif yönetim

Ak Parti’de gözler Erdoğan’ın yeni MKYK listesine çevrilmiş durumda. 50 kişilik MKYK’da bazı sürpriz isimlerin de yer alabileceği belirtiliyor. “Genç” ve “aktif” aynı zamanda da il ve bölge dengelerinin korunacağı bir MKYK listesi oluşturmayı planlayan Erdoğan’ın mevcut MKYK’daki isimlerin yarısını değiştirebileceği ifade ediliyor. 

Erdoğan’ın yeni yönetimde gençler ve daha aktif çalışacak isimlere yer vereceği MKYK içinden oluşturulacak MYK’da da bunun yansımasının olacağı vurgulanıyor. AK Parti’nin olağanüstü kongresinin ardından, Haziran ayında olağan kongre sürecine start verilecek. Böylece partinin il ve ilçe teşkilatları sil baştan yenilenecek. 6 aylık süreçte teşkilatlardaki yenilenmenin tamamlanması hedefleniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.