“CUMHURBAŞKANI HEM MİLLETE HEM DE MECLİSE KARŞI SORUMLU”

“CUMHURBAŞKANI HEM MİLLETE HEM DE MECLİSE KARŞI SORUMLU”

Ceza mevzuatında Cumhurbaşkanının yargılanmasını gerektirecek “vatana ihanet” diye bir suç olmadığını söyleyen AK Parti İzmir Milletvekili Sürekli, “Şu anki sistemde yetki çok, sorumluluk yok. Yeni sistemde yetki de olacak sorumluluk da” diye konuştu.

Referandum çalışmalarınI büyük bir hızla devam eden Sürekli günün ilk programına Dikili’de esnaf ziyaretiyle başladı. İsmet Paşa ve Cumhuriyet Mahallelerinde vatandaşlarla bir araya gelen Sürekli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini en ince detaylarına kadar anlattı. Yöneltilen soruları tek tek cevaplayan Sürekli buradaki programların ardından muhtarların sorunlarını dinledi. Daha sonra Merkez Kıraathanesi’nde MHP Dikili İlçe Başkanı Mehmet Aslan ile birlikte vatandaşlarla bir araya gelen Sürekli birliktelik vurgusu yaptı, bunun yaşanan süreç için önemini dile getirdi. Çandarlı ziyaretlerinin ardından Dikili programlarını tamamlayarak Aliağa ilçesine geçen Sürekli, Yeni Şakran Mahallesi Bölük Kahvehanesinde mahallelinin sorularını yanıtladı. Bir konfeksiyon atölyesinde işçilerle buluşan Sürekli daha sonra ilçede ev ziyaretleriyle programını sonlandırdı.

“YETKİ ÇOK, SORUMLULUK YOK”

Cumhurbaşkanına çok geniş yetkiler verildiği yönündeki eleştiriler hakkında konuşan Sürekli, 1982 Anayasası'nın parlamenter sisteme göre yapıldığını ifade etti. Sürekli şöyle devam etti; “Bu darbe anayasası hazırlanırken parlamenter sisteme göre hazırlanmış ve bu sebeple Cumhurbaşkanına Başkanlık yetkisi verilememiştir. Bir yandan parlamenter sistem düşüneceksiniz bir yandan da cumhurbaşkanına başkanlık yetkisi vereceksiniz. Sorumluluk sıfır, yok. Sadece vatana ihanetten suçlanabilir. Vatana ihanet diye bir suç var mı? Ceza mevzuatımızda olmayan bir suçtan suçlanabilir diye göstermelik bir madde konmuş onun dolması mümkün değil. Yetki çok, sorumluluk yok. Bu sistemle biz nereye kadar gideceğiz? Biz şimdi diyoruz ki, 'Yetkiler var ama sorumluluk da var.' Aynı yetkileri veriyoruz biraz daha fazla veriyoruz. Artık Bakanlar Kurulu yok, Başbakanlık yok, Başbakanın yetkileri de Cumhurbaşkanına devrediyoruz, yetkileri birleştiriyoruz. Bakanlar Kurulu kararı yerine, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi getiriyoruz. Valileri, kaymakamları, büyükelçileri, müsteşarları, genel müdürleri, kurum başkanlarını bakanları atayacak, görevden de alacak. Şimdi de zaten böyle."

17 Aralık'ta da yargı darbesinin yapılmaya çalışıldığını dile getiren Sürekli, AK Parti'nin onlara da gereğini yaptığını söyledi. 15 Temmuz darbe girişiminde ise tank ve tüfekle gelenlerin boylarının ölçüsünü aldığını ifade eden Sürekli, "Düşünün çok partili hayat, yüzde 50 oyla seçilmiş Adnan Menderes on yıl Türkiye'yi baştan sona mamur etmiş ve ihtilalle görevden uzaklaştırdılar sonunda bir Başbakan ve bakanlarını darağacına gönderdiler. 1971'de yine Cumhurbaşkanı seçimini bahane ederek yine muhtıra yine istikrarsız dönem" değerlendirmesinde bulundu.

“HEM MİLLETE HEM DE MECLİSE KARŞI SORUMLU”

Anayasa değişikliği kanununun 9'ncu maddesinin cezai sorumluluk içerdiğini aktaran Sürekli, Cumhurbaşkanı, bakanların ve yardımcılarının artık her suçtan sorgulanabildiğini ve yargılanabildiğini belirterek, "Meclis eğer karar verirse yargılamak için gönderiyor. Daha önce Meclisteki milletvekili sayısının yüzde 75 ile Yüce Divan'a gönderilirken, bugün yüzde 66'sının 'evet' kabul oyu ile gidebiliyor. Yani bugünkü orandan daha düşük bir yüzdeye ihtiyaç var. Cumhurbaşkanı hem sorumlu hem de yetkili. Millete ve Meclise karşı sorumlu." ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.