Deri mühendisliği eğitimde Türkiye'de ilk ve tek

Deri mühendisliği eğitimde Türkiye'de ilk ve tek

Türkiye’nin ilk ve tek deri mühendisliği eğitimi dünyanın kapılarını aralıyor

Deri mühendisliği konusunda Türkiye’nin tek, dünyanın sayılı eğitim merkezlerinden biri olan Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümünün mezunları Amerika, Brezilya, Çin, İtalya, Almanya gibi dünyanın pek çok ülkesinde iş imkanı bulup modadan otomotive, pek çok sektörde mühendis, pazarlama ve üst düzey yönetici pozisyonlarında görev yapıyor.

Deri, ayakkabıdan çantaya, otomotivden cep telefonuna, denizcilikten mobilya sektörüne kadar pek çok kullanım alanında, lüks tüketimin en önemli göstergesi sayılıyor. 30 yıllık geçmişi ile Türkiye’nin tek, dünyanın sayılı mühendislik eğitim merkezlerinden biri olan Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü, laboratuvarları, pilot fabrikası, yerli ve yabancı sanayi işbirlikleri ve öğrencilerine verdiği eğitim ile mezunlarına Türkiye’nin en avantajlı çalışma olanaklarına kavuşmalarını sağlıyor. Öğrencilerinin yüzde 70’inin daha lisans eğitimi sırasında yurt dışında değişim programına katılma, staj ve inceleme gezisi yapma imkanı bulduğunu belirten Deri Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Behzat Oral Bitlisli, “Mezunlarımız halen Amerika’dan İtalya’ya, Almanya’dan İngiltere’ye, Brezilya, Meksika, Çin, Hindistan gibi dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde dünyaca ünlü firmalarda görev yapıyor” dedi. 

Uluslararası eğitim ve staj olanağı

Deri sanayinin, deri mühendisliği öğrencilerini, eğitim döneminden başlayarak takibe aldığını, arz ve talep dengesinin öğrencilerin lehine olduğunu ve kendini iyi yetiştiren öğrencilere daha mezun olmadan iş tekliflerinin yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Bitlisli, öğrencilerin Erasmus ve ikili işbirliği anlaşmaları sayesinde Almanya, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Macaristan ve İspanya gibi ülkelerde eğitim ve staj imkanı bulduğunu söyledi. Bitlisli, “Ayrıca, uluslararası firmalar öğrencilerimize yurtdışı inceleme gezisi fırsatları sunmaktadır. Örneğin bu yıl 10 öğrencimiz, sektörün önemli şirketlerinden Hollanda’daki Stahl firması tarafından masrafları da karşılanarak Amsterdam’da bulunan üretim kampüsünde ağırlandı. Her yıl Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen ‘Deri'n Fikirler’ Deri Tasarım ve Üretim Yarışması sonrası finale kalan üç öğrencimiz, Milano Moda Haftası’nı ziyaret etme şansı buluyor” diye konuştu. 

Dünya markalarında Ege Üniversitesi imzası

Dünyanın her yerinde, bölüm mezunlarına iş dünyasında büyük değer verildiğini vurgulayan Prof. Dr. Bitlisli, “Burberry, Mulberry, Ermenegildo Zegna Group, Fransız ATC şirketi gibi dünya markalarında mezunlarımız mühendis ve üst düzey yönetici olarak görev yapıyor” diyerek bununla büyük gurur duyduklarını ifade etti. Prof. Dr. Bitlisli son bir ay içerisinde Prada, Dolce Gabbana ve Gucci gibi moda devlerinin deri ürün departmanları için sorumlu mühendis ve yöneticiler aradıklarına dair ilanlar verdiklerini ve mezunlarını bu iş başvurularına yönlendirdiklerini belirtti. Bitlisli, “Aynı zamanda öğrencilerimize ayakkabı tasarımı ve üretimine yönelik dersler de veriyoruz, bu sayede mezunlarımız yurt içi ve yurt dışındaki ayakkabı firmalarında çalışma imkanı buluyorlar” dedi.

Kullanım alanı her geçen gün genişliyor

Yeni nesil çevre dostu otomobillerin üretiminde konsept gereği doğal deriden özel döşemelerin tercih edildiğini ve otomobil firmalarının bünyesinde deri mühendisi çalıştırmayı istediğini belirten Bitlisli, derinin kullanım alanının özellikle yeni ve lüks ürünlerde her geçen gün genişlediğine dikkat çekti. Teknoloji devi Apple’ın yakın zamanda deri mühendisi almak için ilan verdiğini hatırlatan Prof. Dr. Bitlisli, “Deri seçiminde bir deri mühendisinin önerisine başvurulmalı ve kullanım alanına uygun deri seçilmeli. Tahminimizce Apple da lüks tüketime yönelik gelecek tasarımlarında deriye yer verecek ve bunun için şimdiden mühendis arayışında açıklamasında da bulundu” dedi. 

Sektörün ihtiyaçları da karşılanıyor

Prof. Dr. Bitlisli, Türkiye’de benzeri olmayan altyapıları ve akademisyenleriyle sektörün her türlü ihtiyacına cevap verildiğini belirterek, “Bölüm dahilinde ihracata yönelik üretim yapan firmalara hizmet veren 6 laboratuvar bulunuyor. Pilot fabrikamız tamamen bilimsel araştırma ve uygulamalara yönelik AR-GE faaliyetleri gösteriyor. Buna ek olarak sanayiden gelen talepler doğrultusunda özel üretim reçeteleri tasarlanıyor. Bu talepler çerçevesinde ön denemeler fabrikamızda gerçekleştirilerek sonuçları büyük çaplı üretime uyarlanıyor. Ayrıca, bölüm akademisyenleri Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde ve TÜBİTAK tarafından desteklenen TEYDEB projeleri çerçevesinde ulusal ve uluslararası firmalara danışmanlık hizmeti veriyor” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.