Direnç Köse, Dilemma'yı anlattı

Direnç Köse, Dilemma'yı anlattı

Mehmet Şah Çelik, Dilemma şiir kitabının yazarı Direnç Köse'ye yazarlık sürecini ve kitap hakkında merak edilenleri sordu.

Mehmet Şah Çelik'in gerçekleştirdiği söyleşi şöyle:

Şiir seven biri olarak bu hafta okuduğum ‘’Dilemma’’ şiir kitabının yazarı Direnç Köse ile yazarlık süreci ve kitap hakkında merak edilenleri sordum.

Direnç Bey Kendinizden Biraz Bahseder misiniz?

1984 Sivas doğumluyum İstanbul’da yaşıyorum İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunuyum. Yaşamda beni sürükleyen dalga çocukluğumdan itibaren hayatın işleyişine ve döngüsüne olan merakımdı. O dalga bazen beni önüne kâtıp sürükledi bazense ben o dalgaya karşı kürek çeken bir serüvenci oldum. İşte o zaman anladım ki insanın menzili dışarıda değil kendi içinde ki uğrağa yazgılıydı. Zamanın bizi işleyen çekiciyle çocukluğum gençliğim şekillendi ve ömrümce kendime fısıldadığım sözcük "kendim kalabilmek" yani özgün olabilmek oldu. Hayatım bunun mücadelesini vermekle geçti diyebilirim. Ömrümün orta yerinde sayfaları geriye doğru çevirip baktığımda sevinçlerden, acılardan, ayrılıklardan ve umutlardan bilenmiş çocukluğumla karşılaşıyorum. İnsan ne kadar büyürse büyüsün yüreğin hep çocuk kaldığına inanıyorum.

Peki yazarlık süreci nasıl başladı?

Yazarlık sürecim lisede okul defterlerine amatörce şiirler yazarak başladı diyebiliriz. Bence kendisine saygısı olan insan yazdıklarına da saygı duymalıdır. Yazdığım hiçbir şiiri yırtıp atmadım ve uzun yıllar boyu yazılarımı şiir olsun ya da diğer yazın çalışmaları elimden geldiğince arşivleyip sakladım. Bu durumun en büyük katkısı yazın hayatım da ki ilerleyişi yaşamın içinde ki değişimlerimi göstermesidir. Zaman içinde şiir, öykü gibi çalışmalarım kültür sanat dergilerinde yer buldu. Şiir çalışmalarımın dışında kısa film yönetmenliği ve senaryo yazmaktayım ayrıca sosyoloji üzerine yazı çalışmalarıma devam ediyorum.

resim2.jpg

Dilemma şiir kitabınızı okudum ve çok beğendim. Okuyucularımıza biraz kitap hakkında bilgi verir misiniz?

Dilemma uzun ve sancılı bir sürecin sonunda damıtılıp gelmiş bir çalışmadır. Şiirin diyalektik bir yansımasıdır bu kitapta ki şiirler kronolojik bir dizgiyle okuru selamlar. Dilemma günümüz metropol insanının çığlığıdır. Tabi en güzel son sözü okurlar söyler o yüzden son söz okurlarındır.

Yeni projeleriniz neler bize biraz bahseder misiniz?

Projeler olarak son dönem de Sosyoloji üzerine yazı çalışmalarıma devam ediyorum. Şu an için önemli önceliğim senaryosunu yazdığım psikolojik bir kısa film çalışmam var gerekli desteğe ulaşabilirsem bu çalışmamı hayata geçirmeye çalışıyorum şiir ve öykü çalışmalarıma devam ediyorum.

Uzun bir süredir çeşitli mecralarda yazar bir yazar olarak, yazarlık sürecine başlayan yada başlamak isteyen okuyucularımıza neler tavsiye edersiniz?

Yazarlık zor bir süreç öncelikle yazar yazmaya başlamadan ne istediğini bilmeli yani yazmaya hazır olmalı. Yazarlıkta bazı temel ilkeler vardır o ilkeleri benimseyip yola düşmeli çünkü bu yol engebelidir. Bu yüzden genç yazar arkadaşlara son sözüm yazdıklarıyla önce ruhsal doyuma kendileri ulaşmalıdır. Son olarak Popüler olmaya değil kalıcı olmaya yönelmelerini öneriyorum.

kitap.jpg

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Bu röportajı benimle gerçekleştiren değerli yazar arkadaşım Mehmet Şah Çelik'e teşekkür ediyorum.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.