Doç. Dr. Karaaslan: Yazılı medya, dijital medyaya evriliyor

Doç. Dr. Karaaslan: Yazılı medya, dijital medyaya evriliyor

Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İlknur Aydoğdu Karaaslan, dijital medyanın kazandığı ivme hakkında değerlendirmelerde bulun

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son gazete, dergi ve kitap istatistiklerine göre gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin yansıması ile dijital medya, geleneksel yazılı basını geride bıraktı. Gazete ve dergi sayısı 2020 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 13,5 azaldı.

Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Bilişim Bilgisayar Teknolojisi ve İletişim Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İlknur Aydoğdu Karaaslan, açıklanan veriler ışığında dijital medyanın kazandığı ivme hakkında değerlendirmelerde bulunarak, geleneksel yazılı basının gelişen teknolojiyle birlikte dijitale yönelmesinin, bu ivmenin en önemli etkenlerinden biri olduğunu ifade etti. Dijital medyanın günümüzde geldiği nokta ile resmi ilan ve reklam bedellerinde de düşüş yaşandığını, reklamların da dijitale yönlendiğini belirtti.

ilknur-aydogdu-karaaslan1-10.jpg

“Dijital medya, anlık erişim imkânı sunuyor”

Dijital medyanın, yazılı basına göre çok daha kolay ulaşılabilir ve pratik olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aydoğdu Karaaslan, “Dijital basının geleneksel yazılı basına göre en önemli avantajları; anlık erişim imkânı, etkileşimlilik ve hipermetinsellik sağlamasıdır. Çünkü artık herkes cep telefonları sayesinde haber akışına kolayca ulaşabiliyor. Hatta kendisi içerik üreterek, haber akışını sağlayabiliyor. Bu nedenle dijital medyaya olan ilgi gün geçtikçe artarken, geleneksel yazılı basına olan ilgi ise azalıyor” dedi.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre yayımlanan gazetelerin yüzde 89,9’unu siyasi haberlerin oluşturduğuna değinen Doç. Dr. Aydoğdu Karaaslan, “Kamuoyunu oluşturan gündem ne ise, haber akışında o sunuluyor ve siyasi haberler birçok alana yön veriyor. Bu alanların en önemli örneğini de ekonomi temsil ediyor. Dolayısıyla siyasi haberler daha çok ilgi çekiyor ve takip ediliyor. Sanat, kültür, spor içerikli haberlerin siyasi haberlere oranla geri planda kalması, bu haberlere sosyal medyada anlık olarak erişilebilmesinden kaynaklanıyor. Resmi ilan ve reklam bedellerinde görülen yüzde 2,6’lık düşüşün gerçekleşmesi, tıpkı haberlerin dijitale kayması gibi reklamların da dijitale yöneldiğini gösteriyor. Bunun en büyük nedeni, dijital medyanın daha az maliyetli olması ve geleneksel medyanın tiraj sayılarının eskiye oranla azalmasından kaynaklanıyor” diye konuştu.

Kitap okuma oranının 2019 yılına göre yüzde 2,3 oranında arttığını kaydeden Doç. Dr. Aydoğdu Karaaslan, gerçekleşen bu artışta pandeminin etkili olduğunu söyleyerek, “Pandemi döneminde insanların özellikle evde fazla vakit geçirmeleriyle birlikte kitap satışları arttı. İnsanlar vakitlerini değerlendirmek için kitap okumaya yöneliyor” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.