Dolar yeni haftaya nasıl başladı? İşte son rakamlar...

Dolar yeni haftaya nasıl başladı? İşte son rakamlar...

Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta arka arkaya attığı adımlar TL'de daha fazla değer kaybının önüne geçerken, dolar/TL'de geçen hafta görülen yüksek volatilitenin bu hafta bir miktar azalması bekleniyor

Olağanüstü PPK toplantısı öncesi 4.9290'a kadar yükselerek tarihi zirveyi gören dolar/TL, faiz artırım kararı sonrası ilk tepki olarak 4.5433'e kadar gerilemişti. Ancak şuan dolar/TL 4.65 seviyelerinde işlem görüyor.

Geçen haftayı 4.70 seviyesinin hemen üzerine kapayan dolar/TL bu sabah 4.66’lı seviyelerde bulunurken, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın dün akşamki toplantıda verdiği mesajların TL’ye olumlu yansıdığı, ayrıca gelişmekte olan piyasalardaki iyimserliğin de kurdaki gerilemede etkili olduğu belirtiliyor.Piyasaların gözü asıl olarak Şimşek ve Çetinkaya’nın bugün ve yarın Londra’da yabancı fon yöneticileri ve iş adamlarıyla bir araya geleceği toplantıların yansımalarında olacak.Şimşek ve Çetinkaya Londra ziyareti öncesi dün akşam İstanbul’da yatırımcılar ve iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldi. Katılımcılar, güven tesisi amaçlayan söylemler ve para politikasında normalleşme ve sadeleşme mesajlarının toplantıda ön plana çıktığını belirttiler.

Katılımcılar para politikasında sadeleşme adımının oldukça yakın olduğu, 7 Haziran Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında değerlendirilebileceği izleniminin verilen mesajlar arasında ön plana çıktığını söylediler.

ING Menkul Araştırma ve Strateji Bölüm Müdürü Pınar Uslu, TCMB’nin attığı son adımların dolar/TL’de daha fazla yükselişi engellese de ağırlıklı olarak yerellerin yoğun döviz talebi göstermeleriyle kurda geçen hafta beklenen gerilemenin yaşanmadığını söyledi.


Şimşek ve Çetinkaya’nın dün akşamki toplantıda verdikleri mesajların olumlu algılandığını ve kurda bu sabah görülen gerilemede pay sahibi olduğunu söyleyen Uslu, “Tatil nedeniyle ABD ve İngiltere piyasalarının tatil olduğu bugün, döviz piyasalarında işlem hacminin nispeten az olması beklenebilir. Şimşek ve Çetinkaya’nın Londra’da yatırımcılarla gerçekleştirecekleri görüşmelerde verecekleri mesajlar ve görüşmeler sonrasında yatırımcılardan yansımalar önemli olacak. Diğer taraftan piyasalar TCMB’den sadeleşmeye ilişkin gelebilecek olası mesajları da takip edecek” dedi ve şöyle devam etti:

“Bu hafta dolar/TL’deki dalgalanma boyunun geçen haftaya göre kısalmasını bekliyorum. Yerellerin döviz talebinin azalması ve Londra’da yatırımcılarla yapılacak görüşmelerden olumlu yansımalar olması durumunda dolar/TL hafta içinde 4.60 seviyesinin altını test edebilir.”

TCMB 23 Mayıs’ta olağanüstü toplanarak aldığı 300 baz puanlık faiz artırım kararı sonrası yılın ikinci çeyreğine ilişkin TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihaleleri takvimini, oluşacak vadeli döviz satım pozisyon tutarı mevcut 6.15 milyar dolardan 8 milyar dolara ulaşabilecek şekilde güncelledi. TCMB Cuma günü ise 31 Temmuz’a kadar vadesi dolacak reeskont kredileri geri ödemelerinde TL ödeme imkanı getirerek, kuru sabitledi.

TCMB’nin attığı adımlar ve varlığını göstermesi piyasada oynaklık sürse de yeni rekor seviyelere hareketin önüne geçmişti.

Faiz kararı öncesi 4.9290 ile tarihi zirveyi gören dolar/TL ilk tepki olarak 4.5433’e kadar gerilese de haftayı 4.7052 seviyesinden kapadı. Dolar/TL bu sabah saat 0852’de 4.6640/4.6681 seviyesinde bulunuyor.

Sepet bazında TL aynı saatte 5.0667/5.0715, euro/TL ise 5.4830/5.4860 seviyesinde bulunuyor.

Tahvil tarafında gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 14.81, valörde son işlemde yüzde 14.68 seviyesindeydi.

27 Nisan haftasını yüzde 12.60 seviyesinden kapayan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi geçen hafta itibariyle üç haftada 268 baz puan yükselmişti.

Gösterge iki yıllık tahvilde bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta yüzde 17.43 seviyesindeydi.

Tahvil piyasasında öngörülebilirliğin yüksek olmadığı, kısa vadeli belirsizlik ve risklerin daha fazla görülmesi nedeniyle iki yıllık tahvilde faizlerde yükselişin geçen hafta devam ettiği belirtiliyor.

REUTERS

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.